Avanza eller SEBAlla artiklar

Att jämföra Avanza och SEB är inte så enkelt. Det är två helt olika banker med olika produkter. Här ska vi dock försöka att se för- och nackdelarna med Avanza och SEB.

Avanza

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Vi rekommenderar starkt Avanza före SEB. Alla dagar i veckan. Anledningen är att Avanza i början är helt gratis och sedan väldigt billigt. SEB tar betalt redan från dag ett. Skapa ett gratis konto på Avanza med länken nedan.

4.7

Först lite kort om mig, mitt namn är Emilio och jag studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag Vi Ekonomi för att gratis utbilda kring ekonomi och ekonomiska tjänster på ett personligt sätt med tankar och synpunkter.

Jag har ett samarbete med Avanza men kommer bara att skriva det jag själv tycker och anser. Skulle du ha några invändningar är du välkommen att kommentera nedan. Nu kör vi igång med den här jämförelsen tycker jag.

Kort om Avanza

Avanza är en bank som startades rätt nyligen. Bankens syfte var att underlätta för sparare och investerare som länge hade betalat onödigt dyra avgifter till storbankerna som inte alls pressade priserna på det sätt som var fullt möjligt. Marknaden behövde mer konkurrens, och konkurrens utsattes storbankerna för.

Avanza har nu extremt många kunder i Sverige på sin enkla och smidiga lösning för sparande och investerande.

För dig passar Avanza

Avanza passar dig som har och vill flytta eller vill komma igång med ett sparande eller investerade. Stämmer något av detta in på dig är Avanza verkligen banken för dig.

Avanza har låga avgifter och en väldigt bra service. Till skillnad från samtliga storbanker har Avanza även hög kundnöjdhet.

Öppna konto på Avanza

Kort om SEB

SEB är en storbank med låg kundnöjdhet jämfört med Avanza. Det betyder inte att du inte ska använda dig av SEB. Ingen storbank idag har bra kundnöjdhet tyvärr. SEB och Avanza och dock inte att jämföra på det sättet. SEB erbjuder en massa tjänster som Avanza inte erbjuder. Dem bör kombineras för bästa effekt.

För dig passar SEB

Även om storbanker sällan är omtyckta är man mer eller mindre beroende av att vara kund hos en för att få ett vanligt bankkonto, Bank ID och Swish. Allt dedär som man behöver. Då är SEB faktiskt en helt okej bank.

Det betyder inte att du ska överlåta ditt sparande eller investerande till SEB. SEB är en bank med högre avgifter än Avanza för sparande och investerande. SEB är inte heller bättre än Avanza. Snarare tvärt om. Jag ser ingen anledning att välja att komma igång med ett sparande på SEB. Det är en bank med högre avgifter, och enligt kunderna, sämre service.

Är Avanza eller SEB bäst?

Sanningen är att Avanza är en mer omtyckt bank, men dem går inte att jämföra på det sättet. Jämfört med andra storbanker är SEB en bra bank. Avanza är dock bättre än storbanker, enligt dess kunder och i kundundersökningar som görs hos alla större banker i Sverige.

Du klarar dig på bara SEB, där kan man göra allt. Inte på Avanza. Avanza måste kombineras med en traditionell bank som erbjuder alla ”vanligare” banktjänsterna.

Det är också väldigt bra rent psykologiskt att ha sparandet på ett helt annat ställe än var man har resten av pengarna. Självklart kan du hos din storbank ha ett litet sparkonto, men att investera pengar på en helt annan bank, som till exempel Avanza, kan vara bra rent psykologiskt. Du kommer inte åt dem lika enkelt.

Pris- och courtage jämförelse mellan Avanza och SEB

Här tänkte jag jämföra courtaget hos Avanza och SEB för att bevisa att jag inte bara framförde min åsikt när jag refererade till Avanza som en billigare bank. Nedan finner du en rubrik för dig som precis kommer igång med sparandet och en för dig som vill investera lite mer. Detta eftersom olika courtageklasser gäller.

För dig som handlar för 50 000 kr eller mindre

För dig som vill investera 50 000 kr eller mindre är valet självklart Avanza. Avanza erbjuder nämligen gratis courtage för dig som har under 50 000 kr hos banken. Jämför det med SEBs courtage på 0,09 % med en minstasumma på 20 kr på varje köp

Avanza (0,00 %)SEB (0,09 % min. 20 kr)
10 000 kr0 kr20 kr (för tio aktieaffärer 200 kr)
20 000 kr0 kr20 kr (för tio aktieaffärer 200 kr)
30 000 kr0 kr26 kr (för tio aktieaffärer 260 kr)
40 000 kr0 kr36 kr (för tio aktieaffärer 360 kr)
50 000 kr0 kr45 kr (för tio aktieaffärer 450 kr)

Avgiften dras alltså varje gång du köper eller säljer aktier. Därför redovisade jag avgiften för tio likadana aktieaffärer till höger eftersom det är sällan man bara köper en gång och sedan inte rör kapitalet mer.

Öppna konto på Avanza

För dig som handlar för 130 000 kr eller mindre

För dig som har över 50 000 kr eller planerar att rätt snabbt nå den summan kan jag hänvisa till tabellen ovan med precis samma effekt genom att skapa ett konto på både Avanza och Nordnet. Det är gratis att skapa ett konto hos båda och du gör det enkelt med Bank ID.

Varför vill jag då att du ska skapa ett konto hos båda? Jo, gränsen för gratiscourtage hos Avanza är 50 000 kr, och hos Nordnet 80 000 kr. Genom att skapa ett konto hos båda har du 130 000 kr att handla för, courtagefritt.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

För dig som handlar för mer

För dig som handlar för mer tänkte jag visa lite hur avgiften ser ut i olika summor i Avanza respektive SEB.

AvanzaSEB
250 000 kr99 kr225 kr
500 000 kr99 kr450 kr
750 000 kr99 kr675 kr
1 000 000 kr99 kr900 kr

Denna tabellen visar courtage vid köp av olika summor hos Avanza respektive SEB. Hos Avanza har jag använt mig av fast pris, 99 kr. Hos SEB är det samma avgift för alla, 0,09 % och ett minimum på 20 kr.

Tänk på att du verkligen inte behöver ha så mycket pengar för att samma effekt ska gälla. Säg att du har 25 000 kr och köper för summan fem gånger och säljer för summan fem gånger. Då har du totalt köpt och sålt för 250 000 kr. Courtaget dras på varje köp och sälj.

Öppna konto på Avanza

1 svar på ”Avanza eller SEB”

  1. SEB har inte låga kundbetyg. Även i år är SEB årets affärsbank för andra året i rad och näst högsta kundnöjdhet efter Handelsbanken. Nordens bästa bank är SEB.

    Svara

Lämna en kommentar