Avanza eller NordeaAlla artiklar

Vill du jämföra Avanza med Nordea har du hittat alldeles rätt. Denna sidan kommer att handla om för- och nackdelarna med både Avanza och Nordea samt en sammanfattning kring vilken av bankerna du bör välja.

Sammanfattningsvis

För dig som vill ha ett snabbt svar kring frågan om Avanza eller Nordea så är Avanza vinnaren med stor marginal i vårt test. Skapa ditt konto snabbt och enkelt med hjälp av Bank ID nedan. Avanza vinner både i enkelhet, utbud och är även banken med lägst avgifter.

Innan själva jämförelsen börjar vill jag berätta lite om mig och varför du ska lita på mig. Jag samarbetar med Avanza och tar parti för dem då jag gillar banken mer än vad jag gillar Nordea.

Jag är kund hos båda i nuläget och kommer att fortsätta att vara kund hos båda bankerna. Jag använder regelbundet både Avanza och Nordea. Jag studerar ekonomi i Lund och driver Vi Ekonomi på fritiden. Jag har även ett stort intresse för både att spara pengar och har investerat i fem år tidigare på börsen.

Kort om Avanza

Avanza är en bank som passar för sparande och investerande. Mer om det nedan. Det innebär att banken inte är gjord för regelbundna transaktioner och liknande. Det är helt gratis att registrera sig på Avanza, men man får inget kort eller liknande. Du skapar konto med Bank ID som du fått från en annan bank som till exempel Nordea.

Avanza är alltså en bank som i princip måste kombineras med en annan bank om du vill ha kort, Bank ID och Swish. Vilket jag förutsätter att du vill. Det lite längre svaret på frågan om du ska välja Avanza eller Nordea ställs troligen av dig som redan har Nordea, och svaret är att du absolut bör skaffa Avanza men du bör behålla ditt Nordea konto.

Man kan säga att Avanza är mer rent en investeringsbank där du får dina pengar att växa, och att nordea mer är en bank där du sparar dina pengar. Avanza har väldigt förmånliga avgifter och du kan t.ex handla för 50 000 kr utan att behöva betala något courtage när du handlar.

Nordea

Nordea är en storbank. Jag anar att du som läser denna artikeln redan har Nordea och funderar på om det är värt det att även skaffa Avanza. Nordea är faktiskt en av storbankerna med lite mer humant courtage (avgift på köp & sälj av aktier) vilket är ett plus. Tänk på att courtage inte är relevant för dig som är mer sugen på fonder. Då är fondutbudet det som avgör din totala avgift.

Även om du tänkt dig spara i aktier rekommenderar jag alltid att ha någon indexfond som en grundpelare. Det är kanske inte det roligaste du kan ha i din portfölj men det är ett bra sätt att effektivt diversifiera och sprida risken på. Mer om prisskillnader nedan.

Skillnaden mellan Avanza och Nordea

Skillnaden mellan Avanza och Nordea är mestadels att det märks på hur Avanza är utformat att dem vet precis vad som är viktigt för en när man sparar och investerar i aktier. Avanza erbjuder en sjukt bra användarupplevelse med precis rätt siffror och information på rätt ställen.

Enkelheten är värt extremt mycket i detta fallet och bara känslan när man kommer in på appen eller på hemsidan ger en ett gott intryck. Kundsupporten är fantastisk och du kan till och med skriva till Avanza på twitter på kvällarna för att få ett svar på din fråga.

Avanzas Courtageklasser

Som du kan se på vänster sida så har du ett courtage på 0 kronor om du har under 50 000 kronor på Avanza. Det gör Avanza till en billigare bank sett till investeringar.Avanza erbjuder även olika courtageklasser för dina investeringar och du kan med dessa spara väldigt mycket pengar genom att lägga dig i rätt klass. Bilden under visar hur systemet fungerar.

Internetbanken bättre hos Avanza

Efter att ha testat Nordea Investor sade jag upp kontot nästan direkt efter. Det var otroligt krångligt och svårnavigerat. Då jag har hållit på med aktier och fonder i flera år.

För dig som inte känner igen dig i beskrivningen om Nordeas dåliga internetbank, tänk på att jag endast syftar på Nordea Investor. Inte Nordeas internetbank för privat- eller företagskunder. Den är helt okej. Däremot är Nordea Investor som är internetbanken som används vid köp eller sälj av aktier eller fonder riktigt svår att ha att göra med rent ut sagt.

Nordea Investor som det ser ut idag är en relativt ny produkt, så den kan säkert vara bättre i framtiden, men idag avråder jag från att handla med Nordea Investor och köra Avanza för sparande och investerande.

Avanza är billigare än Nordea Investor

Eftersom jag utgår ifrån att du åtminstone vill köra lite fonder eller i allmänhet vill komma igång med ett sparande kan jag även utgå ifrån att Avanza är billigare för dig.

För det första har Avanza ett mycket bredare utbud av billiga fonder. Avanza Zero är en avgiftsfri sverigefond, det har inte Nordea. Avanza Global är en riktigt billig globalfond, Nordea har ingen fond som matchar den prismässigt i samma marknad. Sedan finns även Avanza Emerging Markets och Avanza USA är även fonder som är mycket billigare än dess alternativ hos Nordea.

När det kommer till courtage har Nordea i många fall billigare courtage än Avanza. Det är den enda storbanken med förhållandevis billigt courtage. Avanza är dock billigare för dig som vill komma igång med ett sparande, eftersom Avanza erbjuder gratiscourtage för dig under 50 000 kr hos Avanza.

Sammanfattning av jämförelsen mellan Avanza och Nordea

Som du märkt tycker jag verkligen att du ska skapa ett konto hos Avanza om du inte redan har det. För övrigt erbjuder även Nordnet gratiscourtage, fast på hela första 80 000 kr. Du kan alltså få gratiscourtage på dina första 130 000 kr om du väljer att skapa ett konto hos båda.

Tänk på att det är helt gratis att skapa ett konto, det går också fort tack vare att du kan göra det direkt på hemsidan med Bank ID. Använd gärna knapparna nedan. Dem öppnas i en ny flik för din bekvämlighet.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Lämna en kommentar