Avanza eller Nordnet för aktiehandelAlla artiklar

Sammanfattningsvis

För er som snabbt bara på frågan om det är bäst att använda sig av Nordnet eller Avanza så är vårt svar att Avanza vinner. I det stora hela så skulle vi rekommenderat av att använda sig av både Nordnet och Avanza så du kan få gratis aktiehandel upp till 120 000 kronor om du använder dig av båda. Avanza har 50 000 kr courtagefritt och Nordnet har 80 000 kr courtagefritt.

Avanza har i vårt test blivit vinnaren med motiveringen att kundsupporten är otroligt bra och att användarvänlighet på både app och dator är bättre än nordnet.

Vilka är för- och nackdelarna med Avanza respektive Nordnet för aktier och fonder?

Bankerna Avanza och Nordnet är båda två riktigt bra aktiebanker. Med aktiebanker menar jag banker som är gjorda för aktier och fonder primärt. Alltså banker som inte har sitt fokus på kort och konton så på det sättet som våra storbanker har.

Det innebär oftast att dem är bättre. Det är såklart subjektivt, jag uppfattar Avanza och Nordnet ha kommit långt mycket längre än storbankerna när det kommer till sparande och investerande. En stor anledningen är helt enkelt att deras hemsidor och organisationer byggdes efter internet blev mainstream. Det betyder också att de har lagt den allra största energin på användarvänlighet och enkelhet. Om du skulle använda t.ex Handelsbanken för aktiehandel så skulle det vara extremt mycket krångligare från att starta ett konto till den sekunden du köpt en aktie eller fond.

Tänk lite såhär, storbankerna, Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken är stora gamla organisationer som i nutid anpassat delar av verksamheten till internet. Hemsidorna är svåra att navigera och kundtjänsten är inte alls lika lättåtkomlig och kunnig enligt min erfarenhet.

För att ge ett personligt exempel, för någon månad sedan frågade jag min bank, Nordea, om det var möjligt att höja min beloppsgräns. Dem ja sa men att jag fick återkomma. När jag återkom sa dem att det inte var möjligt. Allt beror på vem man snackar med och beskeden är nästan alltid olika.

Däremot, jag hade en skattefråga som inte berörde Avanza direkt men som jag funderade över. Så jag testade att skicka frågan till dem på Facebook. Det tog några minuter så hade jag fått ett korrekt och bra svar på min skattefråga. Direkt på Facebook av min bank.

Det är i ett nötskal vad som skiljer storbankerna och dem mindre nischade, som jag kallar dem, aktiebankerna. Av denna anledning kallas dem även ”internetbanker” av få. Avanza och Nordnet bryr sig otroligt mycket om sina kunder och svarar på meddelanden vilken tid du än skickar på dygnet nästan.

Till den faktiska frågan, Avanza eller Nordnet? Svaret är kortfattat: jag vet inte. Det beror lite på men berör troligen inte dig på den nivån att det för dig spelar någon roll. Avanza har enligt många en finare design på hemsidan och Nordnet har någon aktiemarknad som Avanza inte har. Jag själv skulle säga att Avanza är väldigt mycket ”enklare”

Avanza och Nordnet är alltså rätt så lika. Skillnaden ligger snarare mellan storbankerna och i sin tur Avanza och Nordnet tillsammans.

Inte Avanza eller Nordnet utan istället Avanza och Nordnet

Här kommer tipset och värdet i artikeln. Både Avanza och Nordnet har öppningserbjudanden om gratis courtage under ett visst belopp. Det innebär att du kan, genom att skapa ett konto hos både Avanza och Nordnet, få dubbelt så mycket gratis courtage.

Courtage i längden blir till slut en stor kostnad. Därför är mitt tips till dig; ta vara på chansen att få gratis courtage och registrera ett konto hos både Avanza och på Nordnet. Du kan dubbelkolla på dess hemsidor att följande stämmer. Det är även helt gratis att skapa användarkonton samt bankkonton på båda. Courtage och vissa speciella avgifter för telefonhandel och liknande samt skatt är dem enda påkostande förknippade med bankerna. Skatten på sparande och investerande är väldigt låg i Sverige då man från statens håll vill uppmuntra detta.

Bästa fondroboten – Avanza Auto eller Nordnet Robosave?

När det kommer till den eviga diskussionen om den ”bästa fondroboten” förenklas det ofta till en nivå som inte är fördelaktig för någon. Den bästa fondroboten finns inte, men den bästa för just dig finns. Därför ska jag i denna artikeln ta reda på vilken fondrobot som passar dig allra bäst.

Det finns i nuläget många uppstickare. Jag bevakar kontinuerligt marknaden för att skriva artiklar om nya fondrobotar direkt då jag upptäcker dem. Denna artikeln handlar dock primärt om Avanza Auto och Nordnet Robosave. Detta eftersom Avanza och Nordnet är Sveriges två ledande aktiebanker.

Sanningen är att både Avanza Auto och Nordnet Robosave är väldigt lika varandra. Båda väljer fonder, men låter dig även välja själv om du skulle föredra det. Funktionen är egentligen att dem ombalansering åt dig. Man skulle kunna kalla tjänsten automatisk ombalansering men det är inte lika fint i marknadsföring, eller hur?

Så, vad är automatisk ombalansering?

Tänk dig att du har investerat pengar i Avanza Zero och Avanza Global. En Sverigefond och en Globalfond. Tänk dig att du investerade 10 000 kr i båda. Det flyter på bra, men efter ett år har Avanza Zero gått upp 10 % medans Avanza Global bara gått upp 5 %. Nu har du 11 000 kr i Sverigefonden och 10 500 kr i Globalfonden. Alltså inte 50/50 längre. Efter ett tag kan detta förvärras och till slut kanske fördelningen inte alls ser ut som du tänkt. Att hålla på att ombalansering, det vill säga sälja och köpa kan vara bökigt, särskilt om du vill ha fler än två fonder. Det är också en extra sak att tänka på.

Här kommer Avanza Auto eller Nordnet Robosave in i bilden. Det dem gör, förutom att hjälpa dig välja rätt fonder för ditt sparande, är i princip ombalanseringen – löpande. Det kan vara väldigt skönt att ha en tjänst som gör åt en.

För att utse en vinnare, Avanza Auto eller Nordnet Robosave?

Båda är bra, men måste jag erkänna en vinnare säger jag Avanza Auto. Detta eftersom Avanzas fondutbud är bättre tycker jag. Avanza har Avanza Zero, en bra svensk gratisfond. Helt gratis är den. Avanza erbjuder också Avanza Global, den billigaste globalfonden jag sett. Nyligen lanserades även Avanza Emerging Markets. Jag har inte heller sett en billigare tillväxtfond tidigare.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Nackdelar med fondrobotar

Vad är då nackdelarna med fondrobotar? Tja, avgiften. Avanza Auto har en förvaltningsavgift på 0,35 %. Nordnet Robosave tar 0,50 %. Utöver denna avgiften tillkommer avgiften för fonderna.

Hur du än gör rekommenderar vi att du skapar konto på båda sajterna, det går snabbt och är gratis att göra. Skulle du känna att avgiften ovan är för hög kan du istället månadsspara i dem fonder som du vill spara i och ombalansering manuellt lite då och då. Det är inte jättekrångligt. Oavsett är det fortfarande Avanza och Nordnet som gäller även där. Det är riktigt bra banker för dig som vill börja ett sparande.

Skillnaden mellan fondrobotar och månadssparande

Sammanfattningsvis vill jag påpeka att ombalanseringen är den enda skillnaden mellan en fondrobot och ett automatiskt månadssparande. Eftersom avgiften för fondrobotar är procentuell är Avanza Auto och Nordnet Robosave kanske mer attraktivt för dig som kommer igång. Har du ett större kapital är det kanske mindre intressant. Se tabellen nedan.

Robotspararnas avgift jämfört med traditionellt månadssparande10 000 kr investerade100 000 kr investerade1 000 000 kr investerade
Avanza Auto (0,35 %)35 kr350 kr3500 kr
Nordnet Robosave (0,50 %)50 kr500 kr5000 kr
Automatiskt månadssparande (0,00 %)0 kr0 kr0 kr

Det beror alltså på hur mycket du vill spara eller investera. Avgiften är årlig. Oavsett är det konto på Avanza och Nordnet som gäller. Det är både här som du skaffar en fondrobot eller påbörjar ett månadssparande.

Jag rekommenderar att du skapar ett konto på båda och ser dig omkring och ser vilken bank du föredrar och om du vill ha ett robotsparande eller ett månadssparande i fonder. Ett tips kan vara att börja med ett robotsparande och ändra till ett månadssparande när ditt kapital börjar växa. Att skapa ett konto på Avanza och Nordnet gör du enkelt med Bank ID. Det går direkt och är gratis. Lycka till i ditt sparande och i jakten på Sveriges bästa fondsparare!

Sammanfattningsvis: Avanza eller Nordnet?

Svaret är båda två. Utnyttja gratis courtage så länge det varar. Det är ekonomiskt fördelaktigt att i början skapa ett konto på båda plattformarna. Fördelen är även att när du till slut kommit upp i en så pass hög summa att courtaget inte längre är gratis vet du själv vilken bank som passar just dig allra bäst.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Lämna en kommentar