Vad är Savelend?Alla artiklar

Att spara pengar är både nyttigt och bra för de allra flesta, man pratar i generella termer som att bygga buffert och att ha allt mellan tre och sex månadslöner på kontot. För många nya sparare kan börsen kännas lite läskigt, det är mycket att hålla koll på och kan kännas riskfyllt. Men även för noviser brukar sparkontot snabbt räknas bort eftersom det ger alldeles för låg avkastning trots att risknivån är tilltalande. Då pratar man ofta om alternativa sparformer. Det kan vara ett luddigt begrepp, som innefattar allt från Bitcoin till vin eller pokémonkort, vilket i så fall avskräcker den seriöse spararen. Som tur är finns det alternativa sparformer för seriösa småsparare också. Ett sådant alternativ är att investera i lån och krediter, bland annat genom plattformen och tjänsten Savelend.

Vad är Savelend och hur funkar det?

Savelend är en plattform som gör det lätt för både dig att investera i lån och krediter. Det innebär att man på ett enkelt sätt kan få avkastning på sina sparpengar utan att behöva krångla med alternativ som att spara i fonder eller aktier. Ett vanligt argument är att risknivån är lägre än för börsen. Man har generellt samma (eller i vissa fall något högre) avkastning som på börsen men alltså betydligt högre än på ett traditionellt sparkonto.

Tjänsten som Savelend erbjuder kallas populärt för P2P loan, alltså peer to peer, det vill säga att lån sker mellan två användare via deras plattform. Det funkar enkelt på så sätt att man själv startar ett konto på deras site. Där efter för man över det tänkta sparkapital man vill ha avkastning på och kan börja låna ut pengar. Det finns olika löptider för lånen vilket också ger olika avkastning eller risk.

Som sparare, eller investerare som det heter hos Savelend, investerar man i krediter genom att låta sitt kapital lånas ut till de som är i behov av likvida medel. Dessa krediter är alltså lån som en låntagare (privatperson eller företag) tar genom att kontakta en kreditförmedlare. En kreditförmedlare är traditionellt sett en bank som går igenom låntagares kreditansökan, om en en låneansökan möter de krav som en kreditgivare ställer så kan lånet betalas ut. Savelend är en slags marknadsplats som matchar ihop låntagare med kreditgivare och de tar en provision på den avkastning du som investerare tjänar på ditt insatta kapital.

Fördelar med Savelend

Den främsta fördelen med att spara genom Savelend jämfört med både konkurrenter och andra sparformer är att de har en hög avkastning. Deras historiska snittavkastning ligger på 9,5% vilket ses som jättebra sett till den låga risken.

Även om man inte kan sköta sin investering i en P2P-plattform genom ett ISK eller en KF så funkar det bra med vinstskatt och rapportering till Skatteverket eftersom Savelend sköter detta åt dig.

Den låga investeringströskeln är också en fördel, man kan investera redan från 500 kr vilket jämfört med liknande tjänster är en enorm fördel. Du behöver alltså inte först spara ihop tusentals kronor innan du kommer igång utan du kan få avkastning redan från dina första femhundra kronor.

Nackdelar med att spara hos Savelend

Eftersom man inte har möjlighet att spara sina pengar på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring som hos en börsmäklare så blir beskattningen högre. Man betalar 30 % direkt på vinsten av sin avkastning.

En annan stor nackdel jämfört med andra sparformer är att ens pengar blir låsta under tiden man valt att låna ut dem. Det vill säga att om du själv får behov av att använda dina sparpengar samtidigt som utlåning pågår så är det inte möjligt. Det kan leda till att du kanske därmed själv blir tvungen att ta ett lån istället för att använda dina befintliga pengar.

Den kanske största nackdelen med Savelend är att det insatta kapitalet inte täcks av den statliga insättningsgarantin.

Lämna en kommentar