Nordnet eller NordeaAlla artiklar

Att jämföra Nordnet med Nordea handlar om skillnader i avgifter, utbud men även i enkelhet. Här testar och jämför vi bankerna för att gå igenom skillnaderna.

Nordnet

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

I jämförelse med Nordea är Nordnet en solklar vinnare för dig som vill spara och investera på ett enkelt sätt till rimliga avgifter.

4.7

Innan vi börjar jämförelsen mellan Nordnet och Nordea vill jag berätta lite om jag är så att du vet vad jag grundar mina synpunkter i. Mitt namn är Emilio. Jag studerar ekonomi i Lund och har på senare tid även börjat skriva om ekonomi här på Vi Ekonomi. Främst lägger jag min tid på att jämföra olika ekonomiska tjänster, som nu, som Nordnet eller Nordea.

Jag har i skrivande stund inget samarbete med Nordnet men har kontaktat dem angående det, så artikeln är att betrakta som sponsrad även jag i skrivande stund inte har någon koppling till varken Nordnet eller Nordea.

Lite kort om Nordnet

Nordnet är en bank till för just sparande och investerande. Det är dem riktigt bra på. Värt att notera är kanske att Nordnet inte innehar ”normala” banktjänster. Du kan alltså om du är kund hos Nordea idag inte ”byta” till Nordnet.

Poängen med en bank som Nordnet är att du ska få bättre tillgänglighet och lägre utgifter i just den delen av din ekonomi som rör sparande och investerande i denna bank som är fokuserad på just den delen.

För att förtydliga, Nordnet säljer inte tjänster så som kort, Bank ID eller Swish. Nordnet bör kombineras med en bank som erbjuder dessa tjänster, till exempel Nordea.

Kortare om Nordea

Nordea är en populär storbank. En av dem mest framåtriktade storbankerna skulle jag vilja påstå. Inte bara var dem bland dem första i Sverige att erbjuda både Apple Pay och Google pay, men dem är även en av investerarna bakom den moderna betaltjänsten P.F.C som erbjuder bland annat gratis bankkort som går att använda direkt i mobilen utan några som helst avgifter.

Däremot har Nordea inte alls kommit så långt vad gäller aktie- och fondhandel. Nordeas plattform för detta kan jag faktiskt säga är urusel. Jag har testat den själv, och använt den. Några dagar efteråt avslutade jag kontot. Det var inte ens värt att försöka.

Många visuella buggar, text som inte syns, mycket telefonsamtal till Nordea som aldrig har någon aning om vad som pågår. Så får man lägga på och ringa igen tills man möter någon som orkar hjälpa en. Det är tydligt att dem inte utbildat supporten om hur Nordea Investor fungerar tillräckligt mycket.

Skillnaden mellan Nordnet och Nordea

Här tänker jag redovisa lite mer objektiva skillnader mellan bankerna och inte bara min personliga erfarenhet som kund hos Nordea. Skrolla till slutet av sidan för en sammanfattning av nedanstående anledningar.

Skillnaden i: Avgift

När det kommer till avgifter ser Nordea bättre ut på pappret, men är inte alltid billigare i verkligheten. Nordea har ett fast courtage på 0,06 %. Det är riktigt lågt. Nordnet har istället courtageklasser. Nedan kan du se courtageklasserna hos Nordnet för köp i norden:

Courtagek. MiniCourtagek. LitenCourtagek. MellanCourtagek. Fast
0,25 % – 1 kr0,15 % – 39 kr0,069 % – 69 kr99 kr

Courtaget kommer i form av en procent samt ett lägstabelopp, varför det blir fördelaktigt att välja en högre courtageklass beroende på inköpets storlek. Courtage gäller inte fonder.

Däremot erbjuder Nordnet till skillnad från Nordea gratiscourtage för dig som har under 80 000 kr hos dem. Det är en stor fördel och innebär noll courtage i början för dig som kommer igång med ett sprande och inte redan är kund hos Nordnet. Kombinera detta erbjudande med gratiscourtage hos Avanza upp till 50 000 kr och du slipper courtage fram tills 130 000 kr.

Det är helt gratis att bli kund på plattformarna och görs direkt och enkelt med Bank ID. Använd gärna knapparna nedan. Dem öppnas i ny flik.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Skillnaden i: Utbud

En anledning som nästan gör Nordnet billigare oavsett små courtageskillnader är fondutbudet. Nordnet har en hel del gratisfonder. Bland annat Nordnet Superfonden Danmark, Nordnet Superfonden Sverige, Nordnet Superfonden Norge och Nordnet Superfonden Finland.

Det innebär att du kan få, till exempel, ett sparande i indexfonder i fyra olika marknader (Sverige, Danmark, Norge och Finland) för absolut ingen avgift alls. Nordnets superfonder nämnda ovan är helt gratis. Ingen produkt- eller förvaltningsavgift. Du slipper alltså tänka på avgifter helt och hållet.

Skillnaden i: Enkelhet

För dig som tänker att visst, Nordnet kanske är billigare, men enkelheten är viktigast. Är det inte enkelt händer det ofta att man inte orkar med sparandet, och det är ju det viktigaste.

Jag kan glädja dig med att Nordnet är mycket enklare än Nordea att ha att göra med. Enklare att nå och kunnigare kundtjänst helt enkelt. Kundtjänsten på Nordnet är ofta själva intresserade av ekonomi och det märks vid kontakt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill jag slå ett slag för Nordnet. Det är enligt mig en bättre bank än vad Nordea är och troligen kommer att bli även om Nordea Investor är relativt nytt. Få gratis courtage hos Nordnet upp till ditt kapital överstiger 80 000 kr, totalt 130 000 kr om du även skapar ett konto hos Avanza och använder dig av deras liknande erbjudande fast för 50 000 kr.

Att skapa ett konto hos Nordnet är gratis och görs snabbt och enkelt med Bank ID. Detsamma gäller Avanza.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Lämna en kommentar