Investmentbolag eller fonder för nybörjare på börsen?



Alla artiklar

Investmentbolag eller fonder – Om man är nybörjare inom aktiesparande så finns det mycket att lära sig och hålla koll på. Det finns en hel del begrepp och mycket kunskap att lära sig för att kunna förstå aktiemarknaden och genomlysa de bolagen som finns listade på börsen. En del sparare tycker att det är otroligt svårt med aktier och vill egentligen bara se sitt kapital växa. För dessa sparare brukar fonder vara ett bra alternativ men inte för alla. För genom ett fondägande blir man ganska passiv till skillnad med aktier där man oftast får både rösträtt (beror på faktorer som kontotyp och sparform samt vilken typ av aktie man äger) och mycket mer insyn i själva verksamheten. För de som tycker att fonder är alldeles för slätstruket men att hitta guldkorn bland andra företag är svårt så är investmentbolag en jättebra väg att gå för dig som nybörjare på börsen!

Vad är ett investmentbolag?

Först och främst, vad är ett investmentbolag och varför ska man köpa aktier i ett sånt? Ja, ett investmentbolag har en ganska enkel affärsidé; nämligen att investera sitt kapital i andra bolag. Det kan vara både i bolag som är noterade på börsen eller helt bolag som står utanför börsen (de kallas i regel för onoterade bolag). Genom sitt ägande i andra bolag kan investmentbolag vara med och påverka viktiga beslut och bidra med både kontaktnät eller expertis inom vissa områden.

Bland de mest kända investmentbolagen återfinns klassiska bolag som familjen Wallenbergs Investor eller familjen Stenbecks Kinnevik. Det finns också många andra kända investmentbolag både internationellt såväl som i Sverige. Bland de som presterat bäst sett till aktiekursen de senaste åren brukar man lista Bure Equity, Latour, Svolder, Öresund och Lundbergsföretagen.

För dig som nybörjare inom aktier brukar investmentbolag vara både populärt och rekommenderat. Det beror mycket på att duktiga investmentbolag redan har en strategi för riskspridning och förvaltning. Det innebär alltså att du som sparare själv inte behöver fundera så mycket kring vilka aktier du ska äga, hur länga du ska behålla dem eller andra frågor kring förvaltning. Däremot kan man säga att det är klokt att lägga sina ägg i fler än en korg, alltså investera dina pengar i ett par olika investmentbolag. Många investmentbolag är stabila sett både till verksamhet och utdelning. Då kan det vara av intresse att välja ut investmentbolag med utdelningar som är spridda över året eller kanske som har olika fokus på sina investeringar för extra riskspridning.

Vad skiljer ett investmentbolag från en aktiefond?

Med lite mer koll på vad ett investmentbolag faktiskt är så blir likheterna med en traditionell aktiefond ganska uppenbara. Man säger att likheterna är fler än skillnaderna. Det som uppenbart skiljer dem åt är att en fond har en kostnad för sin förvaltning, en förvaltningsavgift, vilket alltid påpekas som negativt. Men även investmentbolag har kostnader för sin förvaltning bara det att de syns inte på samma sätt, de ligger istället inbakade i företagets bokföring i form av personal, kontor och andra kostnadsposter.

En del hävdar att det finns fler tydliga nischer inom fondsektorn. Detta sägs vara ett skäl för att välja aktiefonder framför investmentbolag om man vill ha en starkare exponering mot särskilda branscher. Men ser man till historisk avkastning så tenderar investmentbolag faktiskt att vinna jämförelsen.

Du som aktieägare i ett investmentbolag erbjuds också möjlighet att delta i bolagsstämmor (beroende på vilken sparform du använder, ägare till aktier genom exempelvis en kapitalförsäkring får inte delta i bolagsstämmor) och har också rösträtt på stämmorna. Det innebär att man kan vara med och påverka beslut om hur verksamheten ska skötas och hur exempelvis vissa investeringar ska planeras eller hanteras framåt. Som nybörjare kan det vara en mycket bra möjlighet att få lära sig från investmentbolagens experter genom att följa deras arbete och dessutom få insyn i investeringarna.

Tack för att du läst och vi hoppas att valet mellan investmentbolag eller fonder blir lite enklare!

Lämna en kommentar