Här besvarar vi frågan kring om du ska välja utdelningsaktier eller fonder. Samt vilken typ av fonder, eller indexfonder. Vi går även vidare hur du går vidare i ditt sparande från tanke till ett faktiskt sparande som fungerar.
Innan jag kommer igång vill jag först berätta lite om vem jag är och varför du kan lita på mina tankar och idéer, även om jag rekommenderar att även tänka kring vad som är bäst för dig och din situation. Tipsen är är ju lite standardiserade.
Mitt namn är Emilio och jag studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag Vi Ekonomi för att bidra med min kunskap och jämföra olika ekonomiska tjänster men även aktier och fonder för att öka förståelsen kring dessa på ett så fristående sätt som möjligt.
I skrivande stund samarbetar jag med Avanza i form av provisioner. Annars har jag ingen direkt koppling till något företag och kan skriva lite precis som jag vill. Det gäller även Avanza. Det är dock en bank som jag uppskattar väldigt mycket och har hela mitt sparande på i skrivande stund.
Vad är utdelningsaktier?
Utdelningsaktier är faktiskt lite av ett subjektivt begrepp. Alla aktier har möjligheten att ge utdelning, alla gör det däremot inte men det ligger nog i nästan alla börsnoterade företags planering att någon gång ge en utdelning till sina aktieägare.
När man i vardagligt språk pratar om utdelningsaktier menar man dock aktier som under en tid tillbaka har givit en stabil eller ökande utdelning.
Här brukar man försöka hitta företag som ger en hög utdelning men som samtidigt har en stabil eller ökade vinst i takt med utdelningen. Poängen är inte att leta bolag som ger en för hög utdelning och därmed inte kan expandera verksamheten och så småningom gå i konkurs.
Fördelen med utdelningsaktier
Fördelen med utdelningsaktier myntas inte sällan av folk som är fascinerade över just passiv inkomst. Säg att bolaget satsar på att öka sin försäljning med 10 % varje år, det kommer troligen inte bli så, men efter några år kanske snittet har legat på 10 %, eller mer, om man har tur.
Ett företag med ett tillgängligt kapital kan då ge en stabil utdelning. Det innebär att även om företaget skulle gå dåligt, men kanske inte jättedåligt, får du fortfarande din utdelning.
Då kan du planera inför att på kort sikt återinvestera utdelningen i samma aktie eller hitta nya case, men långsiktigt när du kommit upp i ett kapital som du tycker är tillräckligt bra för att växa av sig självt ta ut utdelningen och leva på. Det är passiv inkomst. Du jobbar inte för pengar utan låter pengar jobba åt dig.
Nackdelen med utdelningsaktier
Nackdelen med utdelningsaktier finns inga egentligen, förutom om man valt en dålig utdelningsaktie.
Därför kan du på Avanza se tidigare utdelningar för att se hur dem delat ut över tid. Du kan även kombinera detta genom att direkt på Avanza se hur belånade bolaget är. Ett bolag med för stor belåning kan tvingas sluta dela ut för att spara in kapital.
Det är väldigt sällan som ett bolag med tidigare utdelningshistorik slutar med sina utdelningar efter positivt resultat. Det skulle innebära minskat förtroende på börsen. Skapa gärna ett konto gratis direkt med Bank ID på Avanza för att kunna se detta och eventuellt även köpa lite aktier i utdelningsbolag.
Vad är fonder?
Fonder är ett annat typ av sparande. Aktiefonder som är den typen man nästan alltid syftar på när man säger ”fonder” är den typ av fonder som investerar i olika aktiebolag och säljer till dig som en färdig lösning så att du slipper välja aktier själv. Detta kommer ofta förknippat med förvaltningsavgifter, men inte alltid.
Vad är indexfonder?
Indexfonder följer samma beskrivning ovan men är inte förvaltade av en person utan istället en dator som köper och säljer aktier efter ett index som ofta hanteras av en tredje part.
Ett index följer en viss typ av marknad. Alltså, en fond följer ett index som i sin tur följer en viss marknad (aktier.
Exempelvis, fonden Avanza Zero följer indexet OMXS30 som i sin tur följer utvecklingen på dem 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen med syftet att Avanza Zero ska på något sätt följa hur svensk ekonomi utvecklar sig. Om 30 aktier räcker för att uppnå detta går att diskutera, men det är tanken.
Fördelen med fonder och indexfonder
Fördelen är att du som kanske inte är proffs på samtliga bolag slipper sitt och läsa bolagsrapporter och annat. Du köper helt enkelt dem största bolagen eller investerar i vissa marknader och köper till marknadspris.
Väljer du en aktivt förvaltat fond kan du välja efter en bank eller fondförvaltare som du har förtroende för.
Är du istället intresserad av indexfonder kan du komma undan helt utan avgifter och ansträngning men få en stor exponering mot aktiemarknaden och ofta en hög avkastning i längden. Inte konstigt att indexfonder blivit så dominerande på senaste tiden.
Nackdelen med fonder och indexfonder
Nackdelen är väl att du som gillar att ha makt i ditt sparande eller snarare investerande och lägga tid på detta kommer känna dig lite uttråkad. Det kan förstöra långsiktigheten i ett sparande och du kanske inte blir så sugen på att lägga in mer.
Därför kan det i så fall vara smart att köpa indexfonder som någon slags grund och sedan kombinera det med en liten testportfölj när man kan välja lite egna aktier utan att ta all för stor risk i detta.
Utdelningsaktier eller fonder?
Som tidigare nämnt är ofta fonder och mer specifikt indexfonder ofta rätt väg för många. Det är enkelt, förknippat med låga eller ibland inga avgifter och har en stor exponering mot marknaden på ett, förhoppningsvis, diversifierat sätt.
För dig som vill vara involverad och ha makt i ditt sparande rekommenderar även där ett konto på Avanza. Då kan du skapa två olika portföljer. En som agerar som en grund i ditt sparande med lite tråkigare indexfonder samt en där du kan experimentera lite med aktiecase, en ”labbportfölj” kanske.
Ett konto på Avanza är helt gratis och skapas enkelt och direkt med Bank ID. Ta steget mot ett sparande på riktigt och skapa ditt konto snabbt och smidigt med knappen nedan. Ta steget mot en bättre ekonomi direkt!