Investmentbolag eller enskilda aktierAlla artiklar

Efter att tidigare ha skrivit lite om hur du ska tänka när det kommer till utdelningsbolag eller investmentbolag kan vi nu fortsätta denna svartvita serie av artiklar vars syfte kanske inte direkt är att ge ett korrekt svar utan snarare förklara sambandet i frågan och varför det ena kanske passar dig bättre, eller en kombination av investmentbolag och enskilda aktier.

Denna artikeln kommer alltså att handla om investmentbolag eller enskilda aktier. Vilket är absolut bäst och säkrast för din portfölj både med kort och lång sikt? Det är frågor som vi här kommer att besvara.

Investmentbolag

Emilio på Vi Ekonomi

Stabilt sätt att börja spara på
Enklare att komma igång med
Lätt mer riskspridning
Chans till hög avkastning

Slutsats

Jag tycker att du ska skapa ett konto hos Avanza och investera i investmentbolag. Detta eftersom att dem ofta har högre riskspridning än andra enskilda aktier. Perfekt för nybörjaren. Dem ger även en hög möjlighet till stor avkastning.

4.8

Till att börja med, jag heter Emilio och studerar ekonomi i Lund. Artikeln är inte direkt sponsrad men både Avanza och Nordnet kan betala ut provisioner om ni väljer att registrera er, gratis, på dessa plattformar med min länk – vilket jag starkt hade uppskattat då detta innehållet är gratis att läsa och Avanza samt Nordnet är gratis att registrera sig på. Till frågeställningen:

Ska man ha investmentbolag eller enskilda aktier i sin portfölj?

Jag personligen är av åsikten att investmentbolag är riktigt bra att ha i en portfölj. Investmentbolagen har stor erfarenhet när det kommer till att värdera bolag och ger sig in i bolag som dem tror kommer att gynna aktieägarna, vilket är du, förhoppningsvis.

Enskilda aktier har jag ingenting emot, har du ett bolag i huvudet som du starkt tror på och gillar finns det inget som säger att du inte kan utöka spänningen lite i portföljen genom att köpa en aktie i detta bolaget och använda investmentbolagen som riskspridare och grundpelare. Det uppmanar jag nästan.

Det jag snarare inte uppmanar till är att leta aktier bara för att. Många jobbar med detta heltid och inte ens där lyckas man alltid. Jag tror att den bästa långsiktiga avkastningen i en diversifierad portfölj byggs bäst med hög riskspridning. Då är investmentbolag grymt att ha i portföljen som motvikter i snabba rörelser i vissa branscher.

Leta inte aktier att ha istället för investmentbolag

Poängen är alltså, har du en viss aktie som du är väldigt intresserad av: kör på! Annars leta inte. Det är ofta enkelt att slå börsen, eller förlora mot börsen, genom att välja några aktier som man bygger en portfölj på. Anledningen är inte att man gjort ett supersmart val, utan snarare att den inte är diversifierad och därmed att allt kan hända.

Därför rekommenderar jag alltid att basera en aktieportfölj för nybörjaren med investmentbolag. Detta gäller inte bara nybörjare heller, investmentbolag är mycket uppskattade av investerare. I Sverige under de senaste åren har även investmentbolag givit en bättre avkastning än börsen. En del tyder på att samma extremt goda utveckling kanske inte kommer att fortsätta, men det kan fortfarande värt att investera i investmentbolag, som jag, personligen, tror har en ljus framtid framför sig.

Substansrabatt i investmentbolag finns fortfarande

Anledningen till att en investering i ett investmentbolag ofta är väldigt fördelaktigt är på grund av något som kallas för substansrabatt. Vad är då substansrabatt?

Jo, substansrabatt är när investmentbolaget är billigare än aktierna som dem äger. Säg att jag startar Vi Ekonomi Investments och köper 100 aktier i Volvo för 100 kr stycket och 100 Aktier i H&M för 200 kr stycket. Sedan noteras jag på börsen med ett börsvärde på 15 000 kr, fast än att mina aktier i sig är värda 20 000 kr.

Det är substansrabatt i ett nötskal. Många investmentbolag i Sverige har fortfarande en substansrabatt. Detta är enligt mig något du bör utnyttja.

Rekommenderade investmentbolag att börja med

Jag rekommenderar att du skapar ett konto på både Avanza och Nordnet om du inte redan har det. Dem har erbjudanden för gratis courtage upp till ett visst belopp, du kan alltså få gratis courtage längre om du skapar ett konto på båda. Både bankerna har fina hemsidor och smidiga appar där du kan hålla dig uppdaterad. Man skapar konto gratis med Bank ID. Det är hur enkelt som helst.

När du väl kommer upp i gränsen för courtage, ungefär 50 000 kr per bank, då kan du föra över samtliga innehav till den banken du trivs bäst med. Win-Win där båda vinsterna går till dig helt enkelt! Använd gärna mina länkar nedan.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Nu när du har konto på båda, annars, fixa det och återkom sedan! Länkarna öppnas i ny flik så det är ingen fara. Nu rekommenderar jag att du investerar i ett stabilt investmentbolag för att komma igång i känslan och hur det fungerar att köpa aktier i ett investmentbolag och i allmänhet.

Jag rekommenderar att du gör din egen research kring precis vilka investmentbolag du är intresserad av. Jag tycker att du ska kolla in Investor som är Sveriges största investmentbolag och därmed en superbra grundpelare i sparandet. Här finns även en lista av Avanza med Sveriges investmentbolag.

Lämna en kommentar