Investmentbolag eller utdelningsaktierAlla artiklar

När det kommer till frågan om investmentbolag eller utdelningsaktier finns många olika synpunkter och frågeställningar som bör besvaras. Därför kommer jag här att presentera mina personliga åsikter kring denna frågan.

Investmentbolag

Emilio på Vi Ekonomi

Enkelt att komma igång med för nyböraren
Aktiv förvaltning utan avgifter
Generellt sätt högre riskspridning

Slutsats

För nybörjaren rekommenderar jag investmentbolag till portföljen. Detta eftersom att det är enkelt, man får en aktiv förvaltning samt att investmentbolag ofta är säkrare då dem investerar i flera branscher. Jag rekommenderar att köpa dessa på Avanza.

5

Investmentbolag eller utdelningsaktier

Först och främst, varför ska du lita på mig? Jag heter Emilio och studerar ekonomi i Lund. Jag är inget ekonomiproffs på det sättet, men jag tror att jag kan tillräckligt mycket för att på ett så bra sätt som bara möjligt hjälpa till att planera så väl sparande som investerande.

När det kommer till investmentbolag eller utdelningsaktier är svaret tyvärr det beror på. Nedan kommer jag att förklara vad det beror på och varför för att ge dig som besökare en så bred bild som möjligt av problemet. Jag får betalt för registreringar på Avanza och Nordnet, men jag vill påstå att det inte kommer att påverka mitt svar eftersom att både Avanza och Nordnet erbjuder både möjlighet att köpa investmentbolag och utdelningsaktier på ett snarlikt sätt.

Först och främst rekommenderar jag dock att skapa ett konto på både Avanza och Nordnet. Detta eftersom båda har gratiserbjudanden som endast gäller till en viss summa. Genom att ha ett konto hos båda kan du komma undan courtaget och därmed spara och investera gratis. Öppna gärna konto med länkarna nedan och fortsätt läsa sedan. Dem öppnas automatiskt i en ny flik.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Skillnaden mellan strategierna

Att investera i investmentbolag eller utdelningsaktier kan vara en svår fråga, men först och främst måste man förstå skillnaden och varför det är viktigt. Ett investmentbolag är ett bolag som investerar i företag, både på och utanför börsen. Bolag har utdelningar till sina aktieägare. Pengar som går från bolagets kassa till aktieägarnas plånböcker. Bolagen som investmentbolag själva investerar i kan vara bolag med utdelning, i det fallet går utdelningen till investmentbolaget.

Man får alltid en utdelning per aktie när företaget bestämmer sig för att göra en utdelning. Den med tio aktier får alltså 10 gånger så mycket pengar som den med en aktie.

För dig som börjar med ditt sparande är därför mitt svar: investmentbolag. Dem sköter placeringarna åt dig så att du slipper. Investmentbolag har även i allmänhet givit sina investerare i Sverige otroligt höga avkastningar. Jag rekommenderar att du börjar investera i Investor; Sveriges största investmentbolag. Dem har bland annat placeringar i industri och banksektorn. Stora sektorer som kan bygga en grund i din framtida portfölj.

För dig som är sugen på passiv inkomst, att bygga en ”pengamaskin” som ger dig en utdelning varje månad, kvartal eller år som du kan leva på eller återinvestera rekommenderar jag att du skapar en portfölj speciellt designad för utdelningsbolag. Aktier som ger en hög utdelning.

Hos både Avanza och Nordnet är det gratis att skapa ISK-konton. Du betalar endast skatt och courtage. Skapar du ett konto hos båda aktiebankerna och använder deras courtagefria erbjudanden finns som sagt möjlighet att investera gratis.

För att sammanfatta

Jag brukar sammanfatta artiklar lite kort så att du slipper läsa den igen för att komma ihåg det allra viktigaste. Jag rekommenderar att du skapar ett konto hos både Avanza och Nordnet för att så långt som möjligt undvika courtage. För dig som är nybörjare rekommenderar jag att du kollar in investmentbolag och fram för allt Investor.

För dig som vill ha passiv inkomst i form av en ”pengamaskin” rekommenderar jag att du som sagt skapar ett konto hos båda stora aktiebanker i Sverige (Avanza och Nordnet) och använder Avanza för att filtrera fram aktier med hög utdelning. Där finns en aktielista där det är hur enkelt som helst.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Lämna en kommentar