Avanza eller LysaAlla artiklar

Vi jämförde nyligen Avanza och Nordnet för att se hur dem presterade mot varandra. Vem som vann låter jag av själ vara osagt.

Nu är det dags för Avanza eller Lysa. I en jämförelse gjort av mig, Emilio, här på Vi Ekonomi. Idag ska vi gå igenom för- och nackdelar men också vem dem olika tjänsterna passar.

Avanza

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Lysa tar ut en produktavgift för fondroboten utöver fondavgiften. Väljer du att skapa ett vanligt månadssparande hos Avanza slipper du helt den avgiften. Därför vinner Avanza över Lysa.

4.7

Först och främst, varför ska du lita på vad jag har att säga? Jo, denna sidan är relativt fristående från företag i all allmänhet. Förutom att jag får en provision för registreringar till bland annat Avanza är jag inte bunden att rekommendera en viss bank. Skulle jag föredra en annan bank kan jag ansöka om att få samarbeta med dem. Jag är alltså inte beroende av en viss bank för att skriva detta innehållet.

Sedan har jag även en kunskap inom ekonomiområdet då jag studerar ekonomi i Lund, samtidigt som jag vid sidan om det driver denna sidan, Vi Ekonomi. Syftet med denna sidan är att bidra med mina kunskaper på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt så att även du med fullt upp kan utnyttja och ta vara på vad jag vill förmedla. Till ämnet nu tycker jag.

Är Avanza eller Lysa bästa banken?

Det är en svår fråga, men för att svara på ett så enkelt sätt som möjligt utan att krångla till det tycker jag att Avanza är en bättre tjänst. Notera att jag använder ordet tjänst, Lysa erbjuder endast en fondrobot och är inte enligt mig en bank utan mest en fondtjänst.

Eftersom att Lysa inte är en bank blir svaret enkelt. Avanza är en bättre bank. För att utveckla lite så är det som så att Avanza erbjuder massa ekonomiska tjänster nästan som en vanlig storbank. Avanza erbjuder investeringssparkonton, kapitalförsäkringar, aktiefondkonton och så mycket mer. Avanza Auto, som fondroboten heter, är en liten del av Avanzas verksamhet i helhet. Detta medans Lysas hela affärdidé går ut på deras fondrobot.

Har Avanza eller Lysa bästa fondroboten?

Nu till den för dem flesta kanske lite intressantare frågeställningen, vem har den bästa fondroboten? Avanza eller Lysa? Svaret här är Lysa, men att det nog inte spelar så stor roll vilken som är bäst. Anledningen i sin tur är att jag inte rekommenderar att spara med hjälp av en fondrobot. En fondrobot hos Avanza tar ut avgifterna som fonderna i sig kostar, plus 0,35 %. På Lysa gäller samma fast plus 0,24 %. Det låter lite men i längden betyder det mycket eftersom summan dras varje år.

Eftersom ditt belopp hos tjänsten förhoppningsvis kontinuerligt växer, växer också den högre avgiften i takt med beloppet. Så vad är alternativet? Jo, att månadsspara i fonder. Inte alls lika marknadsfört sätt att spara på, visst. Men du kan få samma tjänst i princip för en mycket lägre avgift.

Vad är skillnaden på Avanza Auto, Lysa och att månadsspara?

Jo, det ska jag berätta. Avanza Auto och Lysa tar som nämnt tidigare ut extra avgifter förutom vad fonderna faktiskt redan kostar, då kan man fråga sig, varför gör dem det? Jo, det ska jag också berätta, genom ett exempel.

Säg att du köper Avanza Zero för 10 000 kr (Avanzas helt gratis Sverigefond) och 10 000 kr, samma belopp, lägger du på Avanza Global (Avanzas superbilliga globalfond). Efter ett år kanske Avanza Zero gått upp 1 000 kr medans Avanza Global ”bara” gått upp 500 kr. Nu har du Avanza Zero för 11 000 kr och Avanza Global för 10 500 kr.

Detta låter inte som ett stort problem, men i längden kan det vara ett stort problem om du i början tänk ha hälften hälften, 50/50, men får en sämre avkastning eftersom du inte rättat till detta. Att rätta till detta kallas för ombalansering.

Avanza Auto och Lysa väljer alltså att ta ut en rätt hög procentuell avgift för att ta på sig ansvaret att i detta scenariot sälja 250 kr Avanza Zero och köpa 250 kr Avanza Global för att rätta till på balanseringen mellan fonderna. Detta kan man göra själv, en gång om året, på ungefär några minuter.

Det jobbiga är egentligen att sätta in pengar manuellt hela tiden. Därför bör du månadsspara i fonder som Alexander Gustafsson på Nordnet här förklarar:

Alexander Gustafsson på Nordnet förklarar varför du bör månadsspara i fonder

Jag rekommenderar Avanzas och Nordnets månadssparande

Både Avanza och Nordnet är prima banker. Riktigt bra banker faktiskt. Dem finns alltid fär att hjälpa till om något skulle hända, vilket sällan behövs eftersom allt smidigt går att löja på hemsidorna med hjälp av Bank ID och några få knapptryck, även att bli kund. Det är också gratis.

Jag rekommenderar verkligen att du skapar ett konto hos både Avanza och Nordnet för att navigera runt lite och se vilken bank som passar dig bäst. Ännu bättre är kanske om du sätter in en hundralapp på vardera bank för att se var du vill påbörja ditt månadssparande.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Lämna en kommentar