Vad innebär en skuld hos Kronofogden? Alla artiklar

Om du har obetalda räkningar som gått över datum för sista betalning kan du få betalningsanmärkningar som i värsta fall hamnar hos Kronofogden. Kronofogden är den myndighet som hjälper till att driva in skulder, samtidigt som de hjälper den som är skuldsatt. Vad innebär en skuld hos Kronofogden och hur kan du betala av dina skulder? 

Vad är Kronofogden? 

Kronofogden är en statlig myndighet som hjälper till att fastställa skulder och ger stöd och vägledning både för den som vill driva in skulden och för den som är skuldsatt. Kronofogdens uppdrag är att se till att den som har rätt till betalning ska få det. Detta kan vara allt ifrån myndigheter, företag eller privatpersoner som vänder sig till Kronofogden för att få hjälp med att få betalt. 

Har den som är skyldig svårt med att betala tillbaka så hjälper Kronofogden till att hitta lösningar och ser till att betalningarna sker på ett korrekt sätt. 

Hur fungerar kronofogdens roll som medlare? 

Om någon har lånat pengar eller köpt en vara på avbetalning och sista betaldatumet har gått ut, får man ofta en påminnelse skickad till sig kring betalning. Om även dessa betalningar inte betalas in av den som är skyldig kan den som vill få betalt, borgenären skicka in en ansökan om verkställighet till Kronofogden. 

Kronofogden ser då till att genomföra det som har blivit beslutat i utslaget eller domen och kontaktar den som är skuldsatt för att se hur betalningen kan genomföras.  

Hur betalar man en skuld hos Kronofogden? 

Om du har blivit kontaktad av Kronofogden för en skuld du har som hamnat hos dem kan du registrera dig på deras hemsida och logga in för att få full information om ditt skuldsaldo, hur du tar ställning till ett krav och skicka in en ansökan. På Kronofogden Mina Sidor kan du även betala dina skulder direkt via Swish eller Bankgiro. 

Vad händer om jag inte kan betala? 

Om du inte kan betala din skuld som du har hos Kronofogden kan de utmäta personens lön. Detta innebär att en del av personens lön dras av för att betala av skulden som de har. Man är dock alltid garanterad att behålla ett visst belopp av sin lön för boendekostnad och en summa som ska kunna täcka levnadskostnader.  

Kronofogden kan även utmäta personens tillgångar för att täcka upp skulden. De börjar då med att utreda vilka slags tillgångar personen har som i första hand är kontanter eller pengar som finns på banken. Kronofogden ser även över tillgångar som fordon, smycken, konst och datorer som de säljer av på Kronofogden auktion för att få in delar av skulden.  

Man kan i en del fall dessutom bli vräkt och tvingas flytta från sin bostad om inte kontanter eller lönen räcker för att betala av skulden.   

Vad innebär skuldsanering? 

En skuldsanering innebär att du får en plan för hur dina ränkningar ska betalas och att du lever på ett så kallat existensminimum tills det att skuldsaneringen är över.

Detta gäller vanligtvis i fem år. Vem som helst som är skuldsatt kan inte få en skuldsanering, utan denna bestämmelse gäller för de personer som är så svårt skuldsatta att de inte kan betala tillbaka sina skulder under överskådlig tid som i de flesta fall är cirka 10 år.  

Om ansökan av skuldsanering blivit godkänd hos Kronofogden får du en betalnignsplan som du måste följa och alla pengar som kommer in utöver den summa som existensminimum ligger på går direkt till skulden. Du behöver själv vara ansvarig för att inbetalningarna sker i tid och om du lyckas leva enligt planen så är du skuldfri efter fem år och den resterande skulden raderas. 

Lämna en kommentar