Vad är mini futures?Alla artiklar

Vad är mini futures – Mini futures beskrivs enklast som ett värdepapper som gör att du kan tjäna pengar. Mini futures är en  av många produkter som klassas in i kategorin “börshandlad produkt”. Med en mini future är det möjligt att tjäna pengar i en marknad som är både uppåtgående och nedåtgående.  

Om du har en bra uppfattning om hur utvecklingen kan gå till för exempelvis aktier, index eller olika råvaror och valutor genom att studera mönster för dessa, så kan mini future vara rätt investering för dig.   

Vad är mini futures? 

Mini futures är ett värdepapper och vad som även ses som en börshandlad produkt. Några exempel på en  börshandlad produkt är investeringsprodukter som är noterade på en börs. Själva titeln “börshandlad produkt” är alltså ett samlingsnamn.  

Börshandlade produkter följer även värdet på en underliggande tillgång, såsom ETF:er, även känt som börshandlade fonder, warranter och mini futures.  

Vad är en underliggande tillgång? 

Några exempel på en underliggande tillgångar är:  

  • Index  
  • Råvaror som exempelvis guld 
  • Aktier som exempelvis H&M 
  • Valuta 

Eftersom mini futures är investeringsprodukter så har dem en linjär hävstång. Detta betyder att hävstången kan komma att förändras över tiden. Hävstången förändras efter hur den underliggande tillgången rör sig på marknaden.  

Om mini futures stiger i värde så ökar även din insats, och som ett resultat så minskar hävstången. Mini futures har inte heller någon fast löptid och därmed inget slutdatum som du kan hitta hos till exempel warranter. Mini futures löper alltså på tills dem har nått sin stopp-loss nivå. 

Vad består mini futures av? 

Mini futures består av två olika delar.  

  1. Finansiering – finansieringen kan du få av din mäklare, och det är på grund av detta som hävstången existerar.  
  1. Kapitalinsats – kapitalinsatsen kan vara vilket som helst belopp som du väljer att investera, detta blir alltså priset på er mini future.  

För att få en finansiering så betalas en ränta till din mäklare. Räntan dras sedan av från din kapitalinsats. Eftersom värdet på din mini future motsvaras av själva kapitalinsatsen, så är det enkelt för dig att se hur investeringen växer, sjunker och generellt utvecklas.  

Vad är mini long och short long? 

Det finns två alternativ vid köp av mini futures, Mini long och Mini short. Valet mellan dessa två alternativ kan ha stor inverkan på utvecklingen av din investering. Som vi nämnde tidigare när det kommer till handel med mini futures, så kan man tjäna pengar både på stigande och fallande marknad. Därför är det viktigt att veta hur du bäst kan studera dessa mönster innan du gör ett val mellan Mini long eller Mini short. Så vad är egentligen skillnaden?  

Mini long är bästa valet för dig när du tror att marknaden, kursen eller ett pris kommer att stiga. Mini short är därmed motsatsen, och är ett bättre val när du tror att marknaden, kursen eller ett pris kommer att falla.   

Vad ska jag tänka på innan jag handlar mini futures? 

Som med alla andra investeringar, så finns det både för och nackdelar. Det kan vara viktigt att komma ihåg att mini futures inte erbjuds i superstort utbud ännu. Du kan endast hitta dem i vissa aktier, valutor eller råvaror. Detta betyder att du måste vara väl insatt i just ett av de element där mini future erbjuds för att kunna göra det mesta av din investering. Tyvärr går det inte att välja fritt på hela aktiemarknaden, och detta kan vara en stor nackdel för många eftersom det känns väldigt begränsande.  

En annan viktigt punkt att tänka på är hävstången. Hävstången förblir aktuell, även när din kurs inte reagerar som du hade förutspått eller hoppats på. Om din kurs skulle sjunka istället för att stiga, så kan detta driva hävstången i en negativ riktning.  

Lämna en kommentar