Vad är en fondrobot – Spara i fonder på ett smidigare sätt!Alla artiklar

Vad är en fondrobot – Det finns många knep som man kan ta till för att kunna göra en bättre investering. Dessutom finns det väldigt många olika typer av investeringsmöjligheter. Förutom att investera i aktier så är det många som väljer att placera sina pengar i fonder istället.  

Fördelarna med detta är framförallt att det är en mer säker investering. Räntan är vanligtvis lägre och därmed kommer avkastningen inte uppnå samma nivåer som aktier ibland kan göra. Men om du har en större summa pengar som du vill ska växa, så kanske fonder är ett bättre val för dig?  

Många tar idag hjälp av olika fondrobotar när man ska placera i fonder. Vad innebär då detta och hur använder man dem? 

Vart finns det en fondrobot? 

En fondrobot är ofta någon typ av app eller onlinetjänst som gör att du automatiskt kan spara i fonder på ett enkelt och tryggt sätt. Fondrobotar placerar då dina pengar automatisk i antingen en eller flera spridda fonder.  

Detta verktyg är därför en mycket bra hjälpreda om du inte är särskilt insatt i börsmarknaden. Fondrobotar eller robotrådgivare är två nästan identiska hjälpmedel som du kan använda dig av och det finns mängder av olika som du kan välja mellan. 

Är en fondrobot pålitlig? 

Det pågår ständigt debatter om huruvida fondrobotar och fondrådgivare är pålitliga eller inte. Det är ett användbart verktyg och om man är mer kunnig om olika investeringsmöjligheter så kan det vara mer lönsamt att placera sina pengar på egen hand.  

Men fondrobotar kan via statistik och tabeller läsa av trender på marknaden och hanterar dina pengar på ett varsamt sätt. Fondrobotar är därför mestadels pålitliga. Välj dock en fondrobot som har fått bra recensioner och jämför olika val för att kunna göra det bästa valet för dig! 

Vilken fondrobot har fått bäst-i-test? 

Det finns ett flertal fondrobotar som har fått väldigt bra omdömen och recensioner av sina kunder. Bland annat väljer många att använda sig av Avanzas placeringsrobot Auto eller Lysa. Men för att du ska kunna göra det bästa valet för dig är det viktigt att du kikar på lite olika val innan du bestämmer dig.  

Det finns både robotar som placerar dina pengar i någon enstaka fond eller i flera fonder samtidigt. I många fall kan det kännas tryggare att ha sina sparpengar investerade lite spritt. 

Vilka fördelar får man om man använder en fondrobot? 

Att använda en fondrobot passar inte alla. Men det finns också många fördelar med att använda en fondrobot. Särskilt fördelaktigt är det för dig som inte tycker det är kul att behöva läsa på ordentligt om hur man investerar eller för dig som har väldigt begränsat med tid.  

Med hjälp av en fondrobot kan du ändå få en ganska god avkastning på dina sparpengar. Att investera i fonder bör dock alltid ses som en långvarig investering och dina pengar kommer att växa successivt under flera år. Men något år kanske det också kommer att gå sämre.  

Om du vill kunna spara pengar på ett enkelt sätt i fonder så kommer det finnas många fördelar med att välja en fondrobot som till exempel SAVR Fondtorg eller Avanza Auto. 

Hur mycket kostar en fondrobot? 

Någonting som du måste ta med i beräkningen när du använder en fondrobot är dock att det kommer kosta dig lite. Vanligtvis betalar du en årlig procent på din investering som kan variera kraftigt mellan olika aktörer. Det är därför mycket viktigt att du gör en efterforskning och jämför olika robotar innan du bestämmer dig för vilken du vill investera i. Gör ett val som passar dig och upptäck fördelarna med en fondrobot! 

Lämna en kommentar