Spara el i vinter! – Ta kontroll över räkningarnaAlla artiklar

Elpriserna har ökat markant det senaste året och ännu har vi inte sett dess topp. När du sparar el, sparar du pengar.

Att spara på elen är även någonting som är mycket snällt mot miljön, inte bara plånboken. Som tur är finns det en hel del saker du själv kan göra för att spara på elen. Här nedan kan du ta del av våra tips för att spara el i vinter!

1. Stäng av när du reser bort/lämnar hemmet

Tänk på att stänga av och dra ur kontakter när du lämnar hemmet. Det kan handla om flera områden och enheter som element, golvvärme, Wifi och andra kontakter. Sådana saker är onödiga att ha i när du inte är hemma och drar också onödigt mycket el.

2. Sköt om/byt ut gamla vitvaror

Genom att sköta om eller byta ut dina gamla vitvaror kan du spara en hel del el. Detta då äldre modeller av vitvaror drar onödigt mycket el och ett nytt köp är då en smart investering där du även får en mildare elräkning.

Om köpa nya vitvaror inte är ett alternativ, är det viktigt att du sköter om dina maskiner på bästa sätt. Se exempelvis till att städa både ditt kylskåp och din frys regelbundet. Det är även bra om du frostar av och dammar av dina maskiner då och då. Detta gör att de fungerar bättre och i sin tur drar mindre el. Se även till att kylskåpet/frysen alltid är stängd och låt inte dörren stå öppen för länge när du ska ta ut råvaror från den.

3. Använd dig av LED-lampor

Det finns många fördelar med LED-lampor och att byta ut de vanliga glödlamporna mot ett par LED är en av dem. Detta då LED-lampor inte drar lika mycket ström som en vanlig glödlampa. Ett annat plus är även att de håller under en mycket längre tid och blir en smartare investering i längden.

4. Täta dina dörrar och fönster

Ett smart tips är att täta alla dörrar och fönster i ditt hem. Se till att du har täckt alla platser där det drar och där du kan känna att det kommer in en del kalluft. Genom att göra detta sparar du en hel del el, speciellt under vintern då det är kallt ute. När kalluft kommer in behöver nämligen systemet jobba mycket hårdare vilket gör att det drar mer el. Detta förhindrar även att värmen inomhus sprider sig ut.

5. Tvätta smartare

Någonting som definitivt kan spara på dina elkostnader är att tvätta mer på en och samma gång än lite kläder i taget. Ännu ett smart alternativ är att strunta i förprogrammen och tvätta på lägre temperaturer som exempelvis 30 grader.

Att använda både torkskåp och torktumlare är inte alltid nödvändigt. Om har möjlighet är det istället mer fördelaktigt att låta kläderna lufttorka. Detta då det är just torktumlaren och torkskåpet som drar mest el, och inte själva tvättmaskinen som många kanske tror.

Ett annat smart knep är att tvätta under natten om du har möjlighet till det. Då är elpriserna lägre.

6. Sänk temperaturen på element

Att sänka temperaturen på dina element med en grad eller två, kan göra att du sparar el avsevärt. Förbrukningen minskar med fler procent och du kommer definitivt klara dig igenom vintern ändå!

Lämna en kommentar