Nordnet eller SwedbankAlla artiklar

För dig som vill jämföra Nordnet och Swedbank har du hittat alldeles rätt. Här ska vi jämföra just Nordnet med Swedbank.

Nordnet

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Av bankerna Nordnet och Swedbank rekommenderar jag starkt Nordnet för dig som vill börja komma igång med ett sparande eller investerande.

4.7

Innan jag kommer igång med artikeln eller texten och fram för allt med jämförelsen vill jag berätta lite om mig själv och vilken erfarenhet jag har av bankerna.

Mitt namn är Emilio. Jag studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag Vi Ekonomi för att försöka använda min kunskap för att hjälpa till att välja ekonomiska tjänster eller kontotyper eller andra saker som direkt eller indirekt påverkar ditt sparande eller dina investeringar.

Artikeln är inte sponsrad av Nordnet eller Swedbank. I skrivande stund har jag inte heller något som helst samarbete med någon av bankerna. Jag kommer dock att ansöka om att få samarbeta med Nordnet i framtiden men det är ingenting jag gör än.

Kort om Nordnet

Nordnet är en bank för dig som vill komma igång med billigt och bra fond- eller aktiesparande. Nordnet har låga avgifter på samtliga av sina ekonomiska tjänster vågar jag nästan påstå.

Nordnet är dock just som jag nämnde en bank för sparande och investerande. Du lär inte hitta andra verktyg som du behöver i din privatekonomi så som kort, Bank ID eller Swish. Du måste alltså nästan kombinera Nordnet med en annan storbank, så som Swedbank till exempel.

Kort om Swedbank

Swedbank är en av Sveriges fyra stora storbanker, tillsammans med SEB, Handelsbanken och Nordea. Swedbank är faktiskt en bra och billig bank för dig som vill hantera din privatekonomi på ett enkelt och smidigt sätt. Kortavgifterna är bland dem lägsta bland annat.

Däremot kommer det senare att visa sig i denna jämförelsen att detsamma inte gäller sparande eller investerande. Swedbank är för dem allra flesta inte alls lika fördelaktiga att ha och göra med i jämförelse med Nordnet. Mer om det nedan.

Skillnaden mellan Nordnet och Swedbank

Till det viktiga, vad är dem faktiska skillnaderna mellan Nordnet och Swedbank? Det var ju troligen därför du kom hit misstänker jag. Jag kommer att besvara den frågan med hjälp av tre rubriker som jag tycker besvarar dem allra viktigaste frågorna man ska kolla på när man väljer en bank att hantera ens sparande eller investerande på.

Avgift

Det absolut viktigaste enligt många är avgiften. Du kanske tänker att du inte ska spara så mycket och att det därmed inte gör så stor skillnad. Det är fel. Avgiften är procentuell lik så avkastning. En hög avgift äter kanske en bra månad upp 10 % av din avkastning medans en lägre avgift ser till att dem dåliga månaderna inte känns lika tunga.

Swedbank har följande courtage:

Handel upp till 25 000 krHandel upp till 100 000 krHandel Fast pris
29 kr59 kr99 kr

Nordnet har ett lågt courtage enligt tabellen nedan:

Courtagek. MiniCourtagek. LitenCourtagek. MellanCourtagek. Fast
0,25 % – 1 kr0,15 % – 39 kr0,069 % – 69 kr99 kr

För dig som bara kommer igång är det till och med ännu bättre. Då har Swedbank gratiscourtage för dig under 100 000 kr i kapital och hos Nordnet gäller samma fast med en gräns på 80 000 kr.

Utbud

Det är dock skillnad på Nordnet och Swedbank vad gäller fonder för dig som är intresserad av just den delen av sparandet. Nordnet har fonder från Swedbank men Swedbank har inte fonder från Nordnet. Kort sagt är Nordnets fondutbud mycket bredare än Swedbanks.

Ett bredare fondutbud innebär i detta fallet väldigt mycket fler billiga fonder. Faktiskt till och med flera gratisfonder dem följer dem nordens länders index.

Nordnet Superfonden Sverige är en jättebra fond att komma igång med eftersom den följer dem 30 (29 i skrivande stund) största bolagen på Stockholmsbörsen helt gratis. Swedbank har ingen liknande fond.

Enkelhet

Båda är väldigt enkla att ha att göra med, däremot är Nordnet ännu mer enkelt. Swedbank är en äldre bank med en hel del kontor. Att köpa aktier på kontor är ofta förknippade med höga avgifter. Därför köper dem flesta aktier direkt på internetbanken med Bank ID.

Nordnets internetbank är snäppet vassare än Swedbanks tycker jag. Skapar du ett gratis konto på Nordnet direkt med Bank ID lär du hålla med mig.

Nordnet eller Swedbank?

För vanliga transaktioner och för privatekonomi i allmänhet vinner Swedbank. För dig som vill komma igång med ett sparande eller ett investerande måste vi säga att Nordnet tar hem vinsten. Skapa gärna ett konto på Nordnet och se för dig själv.

Även Avanza har ett erbjudande för dig under 50 000 i kapital att få gratis courtage. Då kan du testa gratisfonden Avanza Zero även det helt utan kostnad. Du kan alltså med ekonomisk fördel skapa gratiskonton hos både Nordnet och Avanza och sprida ut ditt sparande på ett sätt som passar dig.

Lämna en kommentar