Nordnet eller LysaAlla artiklar

När det kommer till Nordnet eller Lysa antar jag att du syftar på fondrobotar. Därför ska jag här jämföra Nordnet Robosave med Lysa.

Nordnet

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Jag anser att Nordnet vinner över Lysa. Anledningen är att du istället för att använda fondroboten kan skapa ett automatiskt månadssparande och komma igång utan produktavgifter.

4.7

Vem är då jag som anser mig kunna jämföra tjänsterna? Jo, jag studerar ekonomi i Lund och har under ett tag övervakat både Nordnet och Lysa och kommit fram till vilken tjänst jag gillar mest.

Artikeln är inte direkt sponsrad av någon, men Nordnet ger mig en liten summa för varje person som jag refererar till dem. Det är inga stora summor. Hittills, i skrivande stund, är sajten en förlustaffär, men syftet har aldrig varit att tjäna pengar.

Syftet med Vi Ekonomi är att jag förutom mitt studerande inom ekonomi även ska hålla mig uppdaterad inom vad som händer inom ekonomin. Därför väljer jag inte sällan att recensera ekonomiska tjänster. I detta fallet Nordnet och Lysa.

Jag vill börja med att säga att om du är intresserad av aktier, registrera dig på Nordnet. Detta är inte något som Lysa erbjuder över huvud taget. Använd gärna knappen nedan, den öppnas i ny flik.

Öppna konto på Nordnet

När det kommer till fonder, är Nordnet eller Lysa den bästa fondroboten?

Svaret är båda är helt okej, men jag ska i denna artikeln föreslå ett smartare sätt att spara på: vanligt månadssparande i aktier.

Fondrobot har blivit en term som ofta slängs hit och dit, i vissa marknader investerar man i en AI som agerar robot och väljer ut dem bästa innehaven för stunden enligt en algoritm. Så fungerar det dock inte hos Nordnet eller hos Lysa.

Här bestämmer man istället sig för vilka fonder och hur stor andel man vill ha av varje fond. Sedan köper fondroboten dessa fonder. Då och då ombalanserar fondroboten innehaven. Det vill säga att fondroboten, då och då, utan att du behöver göra någonting själv, köper och säljer bland dina innehav så att dem ursprungliga proportionerna fortsätter gälla.

Det vill säga, om du köpte 50 % Avanza Zero och 50 % Avanza Global, en helt okej portfölj förövrigt, och den enda fonden efter ett år gått upp 10 % och den andra ner 5 %, då ser fondroboten till att sälja och köpa för rätt summor så att du återigen får 50 % Avanza Zero och 50 % Avanza Global. Det är alltså inte en jättekomplicerad uppgift. För detta tar dem en del betalt.

Robosave (0,50 %)Lysa ( 0,24 % )Sparande (0,00 %)
10 000 kr50 kr24 kr0 kr
100 000 kr500 kr240 kr0 kr
1 000 000 kr5 000 kr2 400 kr0 kr

Här jämför vi produktavgiften i Nordnet Robosave, Lysa samt ett vanligt månadssparande hos Nordnet. Som egentligen fungerar likadant. Även om det i början kanske inte rör sig om så stora summor är det onödiga summor.

Detta rekommenderar jag att du gör

Eftersom ett månadssparande kräver att du använder banken lite då och då för att köpa och sälja rekommenderar jag att du skapar ett användarkonto på Avanza och Nordnet för att jämföra vilken bank du gillar mest. Båda erbjuder månadssparande i fonder med 0,00 % i produktavgift. Endast fondernas avgift kostar. I fondrobotar dras avgiften ovan plus förvaltningsavgifterna.

Öppna konto på Nordnet Öppna konto på Avanza

Att skapa ett konto hos tjänster är som sagt helt gratis, och tar några minuter max. Det är inga förbindelser kring kostnader eller så. Stanna gärna kvar på denna artikeln och fixa bankerna i tur och ordning. Annars blir det lätt att man inte tar tag i det.

Är du klar med bankerna, kolla runt lite hur dem fungerar och vilken som är rätt för dig. Läs även gärna lite på Vi Ekonomi om du kanske vill lära dig lite extra inför ditt nya sparande. Jo, och förresten, lycka till!

Lämna en kommentar