Nordnet eller HandelsbankenAlla artiklar

Frågan kring om du ska använda Nordnet eller Handelsbanken för sparande eller investerande besvarar jag här.

Nordnet

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

För dig som vill komma igång med ett sparande i fonder eller kanske ett investerande i aktier – eller en kombination – rekommenderar jag starkt Nordnet som bank för just detta.

4.7

Lite kort om mig innan jag börjar med jämförelsen. Jag heter Emilio och studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag bland annat Vi Ekonomi. Innehållet är inte sponsrat av någon, men jag planerar att ansöka om att få samarbeta med Nordnet. Det lär inte påverka innehållet i denna artikeln.

Eftersom att jag anstränger mig för att vara så transparent som bara möjligt vill jag även skriva att jag försöker förhålla mig till fakta, men ibland kan det bli fel eller även vinklat. Kommentera därför nedan om du upptäcker något sådant.

Vill du inte dela med dig att namn eller e-post men märker att något inte riktigt är rätt eller kanske var rätt men idag är utdaterat eller inte tillräckligt tydligt, använd fliken ”kontakt” ovan för att komma i kontakt med mig direkt.

Kort om Nordnet

Först lite kort om Nordnet. Nordnet är en bank för dig som vill komma igång med ett sparande eller investerande. För det är det en riktigt bra bank. Nordnet håller låga avgifter och är riktigt grymma på det dem gör, här kan du förvänta dig enkelhet, stort utbud av fonder och marknader samt som tidigare nämnt riktigt låga avgifter.

Bara för sparande, investerande och lån

Nordnet är riktigt bra på dem dem gör, men dem gör inte allt. För dig som vill komma igång med ett sparande i fonder till exempel är Nordnet väldigt bra. Nordnet har stort fondutbud i form av egna gratisfonder, fonder helt utan avgift, men även en hel del fonder från andra banker.

För dig som vill investera i aktier är Nordnet bra. Hos Nordnet finns en stor antal marknader, men fram för allt uppfyller Nordnet mitt absoluta krav om låga avgifter som inte äter upp ditt sparande.

Nordnet erbjuder även bolån som en liten extratjänst för dig som vill flytta över det till Nordnet och eventuellt spara in lite. Nordnet är dock inte banken för din privatekonomi i vardagen. Nordnet erbjuder varken kort, Bank ID eller Swish. Du gör alltså bäst i att kombinera Nordnet med en annan bank, en storbank som Handelsbanken till exempel.

Kort om Handelsbanken

Handelsbanken vet du troligen redan vad det är för något. Min gissning är att du redan är kund hos Handelsbanken och funderar på om det är värt att komma igång med ett sparande eller investerande på Handelsbanken som du redan är kund på eller om det är värt att skapa ett konto på Nordnet. Mer om det nedan under rubriken ”Skillnaden mellan Nordnet och Handelsbanken”.

Storbank som har allt

Handelsbanken är alltså en storbank som har allt. Kort, Bank ID, Swish, fonder och aktier.

Det betyder dock inte att banken gör allt bra, tvärt om. Jag skulle på ett objektivt sätt kunna argumentera för att Nordnet är väldigt mycket bättre än Handelsbanken för dig som vill spara eller investera i fonder eller aktier.

Skillnaden mellan Nordnet och Handelsbanken

Äntligen till den delen av artikeln som faktiskt betyder något egentligen. Är Nordnet eller Handelsbanken den bästa banken för sparande och investerande? Det hoppas jag kunna besvara här med hjälp av tre rubriker som jag anser vara superviktiga när det kommer till banker för sparande eller även investerande. Avgift, utbud och enkelhet.

Avgift

När det kommer till avgifter beror det lite på om du är mest intresserad av fonder eller av aktier. Vet du inte, läs gärna båda rubrikerna och bilda dig en helhetsuppfattning.

För dig som är intresserad av fonder är förvaltningsavgiften och den totala avgiften vad som är relevant. Egentligen den totala avgiften då den beskriver vad fonden kommer att kosta dig att äga.

För dig som är intresserad av aktier är det istället courtage, alltså avgiften varje gång du köper eller säljer aktier, som är det viktiga.

Totala avgiften hos Nordnet och Handelsbanken

I skrivande stund finns 43 av Handelsbankens fonder hos Nordnet och 0 av Nordnets fonder på Handelsbanken. Så mycket större är Nordnets fondutbud.

Storbanker utnyttjar ofta att du är kund hos dem och inte vill eller vet att banker som Nordnet som är inriktade bara på sparande och investerande finns och har ett mycket större utbud.

Nordnet har gratis indexfonder helt utan avgift för många nordiska länder, dem kallas för Nordnet superfonden. Bland annat Nordnet Superfonden Sverige. Det är något Handelsbanken inte erbjuder. För dig som är intresserad av att spara lite i fonder hade jag därför kollat på Nordnet fram för allt.

Skillnader i courtage mellan Nordnet och Handelsbanken

För dig som vill köpa eller sälja aktier har Handelsbanken bland dem högsta avgifterna jag sett bland alla mina jämförelser här på Vi Ekonomi.

Att, på internet, köpa eller sälja svenska aktier kostar 0,09 %, inte så farligt, men med en minimisumma på 99 kr. För att få lite perspektiv på det hela har Nordnet följande courtage beroende på courtageklass (som du själv kan byta, gratis):

Courtagek. MiniCourtagek. LitenCourtagek. MellanCourtagek. Fast
0,25 % – 1 kr0,15 % – 39 kr0,069 % – 69 kr99 kr

Du som har under 80 000 kr på Nordnet får istället helt gratis courtage i början. Notera hur minimicourtaget på Handelsbanken är detsamma som fast pris-courtaget hos Nordnet.

Använder du rätt courtageklass är alltså minsta möjliga courtaget att betala på Handelsbanken samma hos högsta möjliga courtaget att betala på Handelsbanken. Då utgår jag ifrån svenska aktier och korrekt inställd courtageklass.

Utbud

Utbudet av aktier och marknader som finns möjlighet att investera i ser ut ungefär likadant hos Nordnet och Handelsbanken. För dig som är intresserad av lite mer avancerade börsinstrument kan det vara så att utbudet är större hos Nordnet men annars är det rätt lika.

När det kommer till fonder är Nordnets utbud mycket större, det visar sig på avgifterna. Jag hade kunnat redovisa avgifterna nedan men sanningen är att dem billigaste indexfonderna hos Nordnet är gratis och dem billigaste på Handelsbanken är långt ifrån gratis.

Enkelhet

Det är såklart personligt men Handelsbankens sida för aktie- och fondhandel ser ut att vara designad på 90-talet i jämförelse med Nordnet.

Nordnets app på mobilen är även anpassad just för handel med aktier och fonder. Det är en stor fördel att kunna ha smidig koll oavsett var du befinner dig. För dig som föredrar att ha koll genom datorn är Nordnet, som tidigare nämnt, bättre även där. Tänk på att detta är subjektivt, men tror de allra flesta håller med mig. Tyck till i kommentarerna längst ner!

Nordnet eller Handelsbanken?

För dig som vill komma igång med ett sparande eller investerande skulle jag tipsa om att skapa ett konto på en storbank, som Handelsbanken, och kombinera det med ett konto på Nordnet där du endast sparar och investerar. Det kan kännas krångligt men det är faktiskt ofta bättre rent psykologiskt att dem pengarna är helt separerade.

Uttag har en bankdag. Det är också ett plus för dig som känner att du spontant tar ut pengar ur ditt sparande.

Lämna en kommentar