Lendo eller ZmartaAlla artiklar

Att jämföra låneförmedlingar är inte alltid något lätt. Här handlar det om att det ligger mycket bakom, som den enskilda låntagaren många gånger missar att se till. För att få det bästa lånet med bästa ränta och villkor, måste du alltid jämföra olika långivare och låneförmedlingar. Vi har dock gjort det tunga jobbet och tagit fram alla fakta åt dig. Läs vår jämförelse mellan Lendo och Zmarta.

Zmarta

Emilio på Vi Ekonomi

Möjlighet att låna lite eller mycket
Möjlighet till lägre ränta
Möjlighet att välja löptid
Stort antal anslutna långivare
Inget ytterligare ålderskrav (18+)
Ansök direkt med Bank ID
Betalningsanmärkningar accepteras
Lågt inkomstkrav
Snabb utbetalningstid

Zmarta

Vi rekommenderar starkt Zmarta och att du överväger att ansöka om ett lån hos deras tjänst av följande anledningar:

1. Du får möjlighet att låna mellan fem och 600 tusen kr.
2. Du får en möjlighet att få en ränta på så låg som 2,95 %.
3. Du får välja en löptid på ditt lån på 1-18 år.
4. Zmarta jämför mellan 33 st långivare åt dig.
5. Du behöver inte vara äldre än 18 år.
6. Du kan snabbt och smidigt ansöka med Bank ID.
7. Betalningsanmärkningar accepteras hos fem av långivarna som Zmarta samarbetar med.
8. Inkomstkravet är inte högre än 8 333 kr i månaden.
9. Utbetalningen sker på bara några dagar. Mer exakt 3-5 bankdagar.

5

Innan jag kommer igång med jämförelsen vill jag som startat och driver Vi Ekonomi berätta lite om mig själv, sajten och varför du kan lita på innehållet.

Jag heter Emilio och studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag företag och bland annat Vi Ekonomi. Vi Ekonomi är mitt sätt att skriva ut mig lite om ekonomi i allmänhet och privatekonomi i synnerhet.

Även om Vi Ekonomi inte direkt är sponsrat av något bolag inom låneförmedling är vi affiliate partners till dem som vi nämner på sidan. Detta är något nästan alla låneförmedlare erbjuder och innebär att vi får en liten provision på lånet du tar i form av en fast avgift. Även om denna kan skilja sig lite beroende på låneförmedlare är denna densamma oavsett lånebelopp. Nu till den faktiska jämförelsen.

Kort om Lendo

Låneförmedlaren Lendo är ett företag som helst och håller satsat på att förmedla lån till privtapersoner och företag. Lån utan säkerhet till privatpersoner har de erbjudit sedan 2007, medan företagslån började erbjudas i ett senare skede.

Här finns det hela 35 olika samarbetspartners som består av seriösa och godkända banker och kreditinstitut. Hos Lendo ansöker du om lån hos upp till 35 långivare med enbart en kreditupplysning från UC och en ansökan.

Kort om Zmarta

Något som kanske kommer som en chock är att Zmarta faktiskt funnits på den svenska marknaden sedan 1999. Under dessa år har de skaffat sig en stor erfarenhet inom allt det de erbjuder. Här är det inte bara lån utan säkerhet, bolån, billån samt företagslån som erbjuds. Hos Zmarta kan du även jämföra försäkringar och finna bästa elavtal.

Hos Zmarta ansöker du om lån med en ansökan och enbart en kreditupplysning från UC hos totalt upp till 30 olika långivare.

Skillnaden mellan bankerna

Det som ska jämföras är för och nackdelar mellan dessa två låneförmedlingar. När du ser detta kan du se vilka skillnader som finns, för att sedan se om det blir bästa med valet av Zmarta eller om det är Lendo som vinner ditt förtroende.

Lånesumma

Här är det Zmarta som är den äldsta låneförmedlaren på spelplanen, och de erbjuder dig att låna mellan 5 000 kronor upp till 600 000 kronor. För dig som väljer att ansöka om lån hos Lendo, kommer lägsta lånebelopp att vara 10 000 kronor. I övrigt är allt identiskt.

Ränta

Båda dessa låneförmedlingar och deras anslutna långivare använder sig av individuella bedömning från låntagare till låntagare när det gäller räntan på ett ansökt lån. Hos Lendo ligger detta räntespann mellan 2,95 % upp till 29,95 %. Detta medan Zmarta erbjuder 2,95 % upp till 29,90 %.

Hos både ser det i stort identiskt ut, och i båda fallen kommer generellt de som ansöker om ett större lån få en högre ränta än de som ansöker om ett mindre.

Löptid

Den löptid som ges på ett lån är precis samma sak som den tid du får på dig att återbetala det lånade kapitalet. Hos Lendo ligger löptiden för lån mellan 1 till 15 år. När du väljer Zmarta för ett lån på 600 000 kronor kan du få upp till 20 års löptid. Detta medan lägsta återbetalningstid också här ligger på 1 år.

Långivare

Antalet långivare skiljer sig mellan dessa två låneförmedlingar. Här är det Lendo som är den stora och tunga spelaren på planen, där de erbjuder möjligheten att pröva sin ansökan om lån hos upp till 35 olika långivare.

När du ansöker om lån hos Zmarta kommer du också att få många som kan bevilja ditt lån, men det maximala antalet anslutna långivare är 30. Hos både Zmarta och Lendo når du alla långivare med en ansökan och belastas endast med en kreditupplysning från UC.

Ålderskrav

För att ansöka om privatlån utan säkerhet hos antingen Lendo eller Zmarta är ålderskravet att du är minst 18 år fyllda. Hos Lendo kan det också läsas att du har ett krav på att du måste vara folkbokförd och skriven i Sverige under ett år innan ansökan. Någon information om detta finns inte att finna hos Zmarta.

Bank ID

Både Zmarta och Lendo samt alla deras långivare är uppkopplade mot BankID, vilket gör allt snabbare och säkrare. Här kommer du att kunna signera lånehandlingen för ditt utvalda beviljade lån direkt på nätet med ditt personliga BankID.

Vissa gånger kommer dock möjligheter att få lånehandlingarna hemskickade för signering finnas. Dock medför detta att det tar lite längre tid innan godkännande och kontrakt är klart, vilket också leder till längre tid innan utbetalning av det beviljade lånet.

Betalningsanmärkningar

Zmarta och Lendo erbjuder båda möjligheten att låna pengar med betalningsanmärkning. Givetvis kommer det alltid att vara svårare att få ett lån beviljat med betalningsanmärkningar, men det är inte alls omöjligt. Du ökar alltid dina chanser genom att ta med en medsökande vid din ansökan om lån.

Det finns dock ett krav du måste uppfylla. Detta är att det inte får finnas några obetalda kvarliggande aktiva skulder hos Kronofogden. Hos Lendo gäller detta för de senaste 6 månaderna, medan det saknas information om något sådant hos Zmarta.

Inkomstkrav

För att du ska få ett lån utan säkerhet beviljat, måste det finnas en taxerad inkomst. Det är egentligen detta som är den säkerhet som krävs för att ett lån ska kunna beviljas. Hos Zmarta ligger denna på 100 000 kronor i årlig taxerad inkomst.

När du vill låna hos Lendo kommer du som ansöker om lån upp till maximala 30 000 kronor att behöva 100 000 kronor i taxerad inkomst. Vid ansökan om högre belopp krävs minst 110 000 kronor i taxerad inkomst.

Utbetalningstid

Normalt sett är det många gånger så att Lendo erbjuder de snabbaste utbetalningarna vid olika jämförelser. Detta då de erbjuder svar på allt från 2 minuter till maximalt 24 timmar. Efter beviljat lån och signerade lånehandlingar utbetalas normalt beloppet inom 2-3 dagar.

När det gäller Zmarta erbjuder de precis samma tillvägagångssätt. Här kommer det dock att vissa gånger vara möjligt att få mindre lån utbetalda på samma dag och till och med finnas vissa långivare som r utbetalning på helger.

Slutsats

Vid en jämförelse av Zmarta och Lendo, har det visat sig att Lendo har övertaget när det gäller hur många långivare en ansökan kan prövas hos. Detta med 35 anslutna långivare i jämförelse med Zmarta som bara har maximalt 30.

Dock är det så att Zmarta erbjuder marginellt lägre räntespann, 5 år längre maximal löptid på stora lån samt att de också har ett utbud av lera tjänster som också kan dra nytta av. I detta fall rekommenderar vi valet av Zmarta, baserat på deras långa erfarenhet och breda utbud.

Lämna en kommentar