Kreditkort eller debetkort?Alla artiklar

Det kan ibland bli överväldigande för den som ska skaffa ett nytt kredit- eller betalkort och det finns så många olika aspekter och saker att tänka på. Vad vill du få ut av ditt kort? Behöver du försäkringar och inkomstskydd, eller är du mest intresserad i bonuspoäng? Hur stabil är din ekonomi? Och har du skulder eller betalningsanmärkningar?

Alla dessa frågor bör du svara och fundera på innan du beslutar sig för vilket kort som passar bäst. Och med målet att hjälpa dig på traven har vi sammanställt kortfattade jämförelser av två av de mest populära sorternas kort just nu, nämligen kreditkort och debetkort. För den som önskar läsa mer om olika kort och även få jämförelser över de bästa kreditkorten kan vi rekommendera sajten kreditkortsval.se.

För- och nackdelar med kreditkort

Ett kreditkort är som bekant ett kort med ett tillhörande kreditutrymme som du kan använda precis som du vill. Det enda villkoret är att du varje månad betalar tillbaka det belopp du använt till din kreditgivare, annars riskerar du att bygga ett skuldberg och sätta dig själv i ekonomisk knipa.

De främsta fördelarna med ett kreditkort är att de har generösa förmåner. Till exempel har alla de bästa kreditkorten kompletterande reseförsäkring och många kort är kopplade till bonussystem och cashbacks så att du kan spara och/eller tjäna pengar varje gång du handlar.

I regel är svenska kreditkort antingen Visa, Mastercard eller American Express vilket innebär att du kan använda dem där man accepterar kortbetalningar; både i fysiska butiker och på nätet.

De kanske tydligaste nackdelarna med ett kreditkort är att de kostar pengar att använda och att de dessutom innefattar viss ekonomisk risk. Detta eftersom du måste betala ränta på de belopp du använder om de inte betalas tillbaka i tid. Många kreditkort har fasta avgifter vilket betyder att det kostar att ha kortet även om det inte används.

Slutligen är det inte alla som kan ansöka om och beviljas en kredit. Är du inte bokförd i Sverige, saknar fast inkomst eller om har en betalningsanmärkning så kommer du inte godkännas.

För- och nackdelar med debetkort

Ett debetkort å andra sidan fungerar lite som en blandning av ett kreditkort och ett vanligt bankkort som utfärdats av din bank. Korten saknar kreditutrymme vilket betyder att du själv måste fylla på det med pengar när det ska användas, antingen genom egna överföringar eller exempelvis genom utbetalning av lön.

Fördelen med detta är att du inte utsätter dig för någon ekonomisk risk och du har inga fakturor att betala tillbaka. Vidare innebär det att du kan ansöka om debetkort även om du har en betalningsanmärkning eller har ont om pengar. De bästa debetkort idag har dessutom förmåner som kan liknas vid kreditkort, exempelvis kompletterande reseförsäkring och bonuspoäng.

Nackdelen med debetkort är att du inte kan spendera pengar du inte har just nu, vilket du kan med ett kreditkort. Dessutom är inte de förmåner som erbjuds för debetkort i närheten av lika generösa eller användbara.

Sammanfattning

Som sagt är det upp till dig att granska marknaden och lista ut vad det är du förväntar dig av ditt kort. Och glöm inte att det går bra att kombinera de två olika sorterna kort och använda ett eller flera kreditkort samt ett debetkort.

Lämna en kommentar