Kreditens grunder: Allt du behöver veta om att låna pengarAlla artiklar

Att låna pengar är något de flesta av oss kommer att göra någon gång i livet, vare sig det handlar om att ta ett bolån för att köpa en bostad, eller att ansöka om ett mindre lån för att finansiera en semesterresa eller en oväntad utgift. Men innan du ansöker om ett lån är det viktigt att förstå grunderna i hur krediter fungerar.

En populär form av lån idag är att låna utan UC, vilket innebär att långivaren inte gör en kreditupplysning hos kreditupplysningsföretaget UC (Upplysningscentralen). Detta kan vara lockande för den som har många förfrågningar hos UC och vill undvika att få sin kreditvärdighet negativt påverkad. Men även om du lånar utan UC är det fortfarande viktigt att ha koll på kreditens grunder.

Vad är egentligen kredit?

I sin enklaste form är kredit ett avtal mellan en långivare och en låntagare, där långivaren lånar ut pengar till låntagaren med löftet om att pengarna ska betalas tillbaka vid ett senare tillfälle, vanligtvis med ränta. Kreditgivaren tar en risk genom att låna ut pengar, och räntan är priset låntagaren betalar för att få låna pengarna.

Det finns olika typer av krediter, inklusive:

 • Revolverande kredit: Detta inkluderar kreditkort och kontokredit, där du har en kreditgräns som du kan använda om och om igen så länge du betalar tillbaka det du har lånat.
 • Avbetalningskredit: Här lånar du en fast summa pengar som du betalar tillbaka i regelbundna avbetalningar över en bestämd tidsperiod, till exempel ett billån eller ett privatlån.
 • Bostadslån: Ett lån som används för att köpa en bostad, vanligtvis med bostaden som säkerhet för lånet.

Kreditvärdighet och kreditupplysningar

När du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en bedömning av din kreditvärdighet, det vill säga din förmåga att betala tillbaka lånet. Detta görs vanligtvis genom en kreditupplysning, där långivaren hämtar information om din ekonomi från ett kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode.

Kreditupplysningen innehåller information om dina inkomster, dina befintliga lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar och hur du har skött dina betalningar tidigare. Baserat på denna information får du en kreditvärdighet som avgör om du blir beviljad lånet och till vilken ränta.

Om du har många förfrågningar hos UC under en kort period kan detta påverka din kreditvärdighet negativt, även om du inte har tagit något lån. Därför kan det vara lockande att välja ett lån utan UC, där kreditupplysningen görs hos ett annat företag.

Men kom ihåg att även om förfrågan inte syns hos UC, så görs fortfarande en kreditupplysning och dina uppgifter registreras hos det andra företaget.

Att tänka på innan du tar ett lån

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån, oavsett om det är med eller utan UC, är det viktigt att tänka igenom följande:

 1. Syfte med lånet: Vad ska du använda pengarna till? Är det en nödvändig utgift eller något som kan vänta?
 2. Återbetalningsförmåga: Har du en stabil inkomst och kommer du att kunna betala tillbaka lånet i tid? Tänk på att räntan läggs till lånebeloppet.
 3. Ränta och avgifter: Jämför olika långivare och se vilken effektiv ränta de erbjuder. Se också över eventuella avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift.
 4. Löptid: Hur lång tid kommer det att ta att betala tillbaka lånet? En längre löptid ger lägre månadskostnad men högre total kostnad på grund av räntan.
 5. Konsekvenser av missad betalning: Vad händer om du inte kan betala tillbaka lånet i tid? Kan du riskera betalningsanmärkningar eller till och med Kronofogden?

Att bygga en god kredithistorik

Oavsett om du planerar att ta ett lån nu eller i framtiden är det bra att bygga upp en god kredithistorik. Detta gör du genom att:

 • Betala dina räkningar i tid, inklusive hyra, mobilräkningar och andra krediter.
 • Undvika att ansöka om för många krediter under en kort period.
 • Ha en stabil inkomst och undvika stora svängningar i ekonomin.
 • Spara pengar regelbundet för att ha en buffert vid oväntade utgifter.

Genom att sköta din ekonomi väl och visa att du är en pålitlig låntagare ökar du dina chanser att bli beviljad lån med bra villkor i framtiden, oavsett om du väljer att låna med eller utan UC.

Grunden är lagd

Att förstå kreditens grunder är avgörande för att kunna fatta kloka beslut när det gäller att låna pengar. Oavsett om du väljer ett lån med eller utan UC är det viktigt att jämföra villkor, tänka igenom återbetalningsförmågan och ha en plan för hur lånet ska betalas tillbaka.

Genom att bygga en god kredithistorik och visa att du är en ansvarsfull låntagare ökar du dina chanser till bra lån i framtiden. Och kom ihåg, att låna pengar är ett stort åtagande – se till att du lånar av rätt anledningar och har en plan för återbetalningen.

Lämna en kommentar