Bolån som student – går det att låna till bostad under studierna?



Alla artiklar

Att äga sin bostad är i många fall mer förmånligt än att hyra. Som student när man lever på en mindre månatlig summa kan kostnaden för boendet bli ganska dyrt och är därmed en punkt som du kan spara in pengar på. Men har man verkligen möjlighet att köpa en bostad och ansöka om bolån som student?

Vilka krav gäller för att få bolån?

När en bank bedömer huruvida din låneansökan ska beviljas eller inte så är det flera faktorer som kommer att spela in. Framförallt kommer de att kika på din inkomst (CSN-lån räknas inte som inkomst).

För en större chans att lånet ska beviljas så är det en fördel om du har både sparade pengar och en inkomst utöver ditt studielån. Men vilken gräns gäller och vilka grundkrav har bankerna för att lånet ska beviljas?

Som student är det dock en väldigt liten chans att ett bolån beviljas, eftersom inkomsten som du har måste vara ganska hög. Som student har man i de flesta fall inte tid att jobba heltid och inkomsten är just den bit som banken fokuserar lite extra på.

Stor brist på studentbostäder

Runt om i Sverige är det överlag väldigt stor brist på studentbostäder. I större städer som Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö har detta gett upphov till en bostadsmarknad där många hyr lägenheter i andrahand till väldigt höga summor.

Därför har marknaden för bolån till studenter justerats en aning och även om du inte själv har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att få ett bolån så finns det några andra vägar som du kan gå.

Låt någon annan stå med på lånet

Tillsammans med en förälder eller annan anhörig kan du teckna ett så kallat medtagarlån. Detta innebär att en medlåntagare står med på lånet tillsammans med dig och äger bostaden. Personen fungerar som en säkerhet för banken och i händelse att du inte skulle ha råd med amorteringen så kommer banken istället vända sig till medlåntagaren för en avbetalning av lånet.

Glöm inte att skriva regressavtal

När detta typ av lån tecknas är det viktigt att ett regressavtal skapas mellan dig och medlåntagaren. Detta innebär att medlåntagaren har rätt att begära extra kostnader eller ränta från dig om den personen behöver kliva in och hjälpa dig med amorteringen.

Kanske det känns lite dumt att skriva ett sådant avtal om dina föräldrar står som medlåntagare. Men det är ändå en säkerhet som kommer att underlätta och göra att lånet känns tryggt för båda parter.

Låt en anhörig köpa lägenheten

Att köpa en lägenhet eller bostad är alltid en investering och även om du själv inte har den ekonomi som krävs för att köpa en bostad, så kanske du har någon nära anhörig som vill göra denna investering.

De kan stå på lånet och du kan sedan betala hyra till dem för att du bor där. Fördelen för dig är att din hyra blir betydligt bättre och den som äger lägenheten kan göra en eventuell vinst när bostaden säljs. När du har studerat klart kanske du också kommer ha råd att köpa lägenheten av dina föräldrar eller släkting.

Hur väljer man rätt boende som student?

Det är några saker som kan vara bra att tänka på innan du börjar kika på vilken lägenhet du vill köpa. Framförallt är det viktigt att du har en plan och vet vad du behöver prioritera som student. Hur många rum behöver boendet ha, vart ska det ligga för att du ska kunna ta dig till universitetet och hur hög månadskostnad har du råd med?

Att köpa en bostad som student är inte omöjligt. Så kika på vilka krav som gäller för dig och vem som eventuellt kan tänka sig stå på lånet tillsammans med dig om du inte har den inkomst som krävs!

Lämna en kommentar