Avanza eller SwedbankAlla artiklar

Här jämför jag bankerna Avanza och Swedbank. Jag kollar på bland annat avgift, utbud och enkelhet. Vinnaren i mitt test är Avanza.

Avanza

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Jag anser att Avanza med stor marginal är den självklara vinnaren. Avgiften är lägre, utbudet större och enkelheten en verklighet.

4.7

Först lite om mig, med tanke på att du troligen aldrig läst Vi Ekonomi innan och undrar vad detta är för någon sida. Gör du inte detta kan du skrolla ner lite.

Mitt namn är Emilio, jag har hand om Vi Ekonomi och skriver på denna sidan om, ja, ekonomi. Jag studerar ekonomi i Lund och driver alltså denna sidan vid sidan om för att det är kul att applicera det man lär sig annanstans än på plugget.

Jag har varit kund och regelbundet använt både Avanza och Swedbank. Jag får provisioner när jag refererar kunder. Så hjälp mig gärna att hålla bloggen gratis genom att använda mina länkar!

Vad är Avanza?

Avanza är en bank för dig som vill spara eller investera. Varför kan jag säga så? Jo, banken erbjuder inte tjänster som du i din privatekonomi troligen är ute efter så som kort, Bank ID eller Swish.

Avanza erbjuder istället så kallade investeringssparkonton, kapitalförsäkringar, aktie- fondkonton och en hel del andra produkter och tjänster för dig som är intresserad av att komma igång med ett sparande eller investerande.

Den vanligaste sparformen som passar nästan alla som i början vill köpa lite fonder eller aktier heter investeringssparkonto men kallas för ISK som står för samma sak. Det finns för- och nackdelar med alla kontotyper, men jag kan med viss säkerhet säga att den absolut majoriteten av sparande i Sverige i fonder samt i aktier sker i så kallade ISK-konton för dig som inte vill eller orkar jämföra dem olika kontotyperna.

Kort om Swedbank

Swedbank vet vi nästan alla vad det är för något. Swedbank är en storbank till för hela din ekonomi. Här erbjuds privattjänster så som kort, Bank ID och Swish. Tyvärr erbjuds inte ett lika billigt och enkelt sparande eller investerande som hos Avanza. Mer om skillnaderna nedan.

Avanza eller Swedbank

Till den faktiska frågan, ska man välja Avanza eller Swedbank för sitt sparande och investerande? Har du Swedbank i nuläget lär du dock få behålla banken för övriga tjänster som Avanza inte erbjuder i nuläget, som tidigare nämnt.

Avgift

Avgiften hos Avanza sker genom olika former av courtageklasser. Det är gratis att byta courtageklass. Ju större affärer ju högre courtageklass bör du välja för att minska mängden courtage som du betalar.

Courtagek. MiniCourtagek. SmallCourtagek. MediumCourtagek. Fast
0,25 % – 1 kr0,15 % – 39 kr0,069 % – 69 kr99 kr

Swedbank har sedan nyligen ett liknande system med courtageklasser och rejält sänkta priser. Om det är billigare eller dyrare beror på hur mycket du tänkt köpa aktier för. Nedan ser du Swedbanks courtagepris.

Upp till 25 000Mellan 25 001 – 100 000 krÖver 100 000 kr
29 kr59 kr99 kr

Min gissning är att Avanza är billigare för dem allra flesta som planerar att köpa och sälja aktier. När det kommer till fonder finns inga liknande avgifter, avgiften beror istället individuellt på varje fond.

I och med Avanzas egna fonder som onekligen är billigast på marknaden är Avanza även billigare för dig som är mer intresserad av fonder. Eller kanske även för dig som är intresserad av en kombination. Avanzas egna billiga fonder går inte att köpa på Swedbank nämligen. En del Swedbankfonder går däremot att köpa hos Avanza.

För dig med mindre än 50 000 kr i kapital väljer Avanza även att bjuda på courtaget. Din avgift blir alltså lika med noll. Kombinera detta med liknande erbjudande hos Nordnet (gratis under affärer på 80 000 kr i begränsad tid) och få courtagefritt på ett kapital som inte får överstiga 130 000 kr. Det är alltså riktigt bra erbjudanden.

Konto är gratis att skapa hos både Avanza och Nordnet. Du gör detta smidigt med Bank ID och det går direkt. Använd gärna knapparna nedan. Sidorna öppnas i ny flik för din bekvämlighet.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

Utbud

Utbudet är som nämnt ovan större på Avanza i form av fonder. Det gör dem indirekt billigare eftersom större utbud i detta fallet innebär fler billiga fonder i samma marknader.

När det kommer till aktier ser utbudet ungefär likadant ut.

Enkelhet

För dig som hela tiden tänkt på enkelheten och kanske inte värdesätter pris och courtage om det blir krångligare och svårare förstår vi dig. Det viktigaste med ett sparande är att det blir av och det blir det ofta inte om saker och ting är allt för krångliga.

Avanza är dock den enklaste banken jag någonsin haft och göra med. För dig som bryr dig om enkelhet rekommenderar jag att med knappen nedan skapa ett konto på Avanza och se för dig själv hur enkelt det faktiskt är. Du kommer inte att bli besviken.

Vinnaren är Avanza

Som du kanske börjat ana är vinnaren i detta testet enligt mig definitivt Avanza. Kommentera gärna om du känner att jag missat något eller kanske undrar något som jag eller någon annan kan besvara.

Kombinera gärna Avanza med Nordnet för att få ännu mer gratiscourtage som nämnt ovan. Konton hos bankerna är helt gratis och går att öppna direkt på dess hemsidor med hjälp av knapparna nedan. Allt du behöver är Bank ID.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Nordnet

2 svar på ”Avanza eller Swedbank”

Lämna en kommentar