Avanza eller SavrAlla artiklar

Denna artikeln kommer, som du kanske redan anar, handla om Avanza och Savr, eller ännu snarare, Avanza eller Savr. Detta är en tävling mellan dem två fondbolagen.

Avanza

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

Den enkla slutsatsen är helt enkelt att båda bolagen är bra fast på olika sätt. Handlar ditt investerande endast om att köpa fonder så är SAVR billigast. Har du planer på att även ha aktier eller teckna börsintroduktioner och få nyheter så är Avanza ett bättre val. Det kostar ingenting att öppna konton på någon av plattformarna.
Avanza vinner då de har en enklare och bredare plattform.

4.7

Avanza erbjuder som du kanske känner till väldigt mycket mer än bara fonder, men eftersom du valt att jämföra dem med just Savr antar jag att det är fonder du är intresserad av. Det är bra redan där, fonder är ett riktigt bra sätt att spara på.

Vem är då jag som skriver här och berättar för dig vad du bör göra med dina pengar? Jo, mitt namn är Emilio. Jag studerar ekonomi i Lund och driver denna sidan som ett litet side hustle utöver studierna. Jag planerar att samarbeta med både Avanza och Savr i skrivandet av denna artikeln, kommer dock vara fullt ärlig i denna artikeln. Provisionen är inte så hög oavsett då det är gratis för dig att skapa konto på båda tjänsterna.

Är Avanza eller Savr bäst?

Nu när jag har förklarat situationen här på Vi Ekonomi kan vi äntligen komma igång med den faktiska jämförelsen. Jag tycker att Avanza är bäst. Savr säger att dem är billigare men det är en sanning med modifikation.

Sanningen är såhär, Savr har en liten produktavgift på 0,09 %, Avanza har ingen sådan. Sedan kommer avgifterna för dem faktiska fonderna. Här tar Avanza en fondavgift precis som resten av bankerna, men det är här Savr är annorlunda. Savr tar en mycket mindre avgift än resten av bankerna, för samma fonder.

Det viktiga här är för samma fonder. Savr har inte Avanzas fonder, och Avanza har till och med gratis. Savr är inte gratis och erbjuder inte gratisfonder eller så billiga global- eller tillväxtfonder som Avanza gör.

AvanzaSavr
SverigefondAvanza Zero, 0,00 %SEB Sverige Indexfond, 0,24 %
GlobalfondAvanza Global, 0,11 %Skandia Global Exponering A, 0,27 %
TillväxtfondAvanza Emerging Markets, 0,29 %SPP Emerging Markets SRI, 0,44 %

Här har jag alltså tagit den billigaste fonden jag hittat i varje kategori. Stämmer inte detta får du gärna lämna en kommentar men jag tror inte att jag missat något. Hela sanningen är alltså, även om Avanza må vara dyrare för samma fonder är utbudet större vilket gör den totala avgiften mindre. Alltså lite mer komplicerat än vad Savr vill medge i sin marknadsföring. Vill du däremot köpa lite dyare fonder som till exempel Core Ny Teknik kan detta vara mycket billigare på Savr.

Jag rekommenderar att du skapar ett konto på båda för att själv jämföra kring dem fonderna som du tänkt att jämföra.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Savr

Nörderi kring Avanza och Savr för dig med fritid

Skulle det vara så att du gärna vill dyka lite dykare i jämförelsen mellan Avanza och Savr har jag inget emot att dyka tillsammans med dig. Säg att du istället för exemplet ovan vill investera i lite coolare hippiefonder. Core Ny Teknik och så vidare. Då kan du faktiskt spara pengar på att använda Savr istället för Avanza. Så här kan det se ut då:

AvanzaSavr
Core Ny Teknik1,56 %1,05 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,25 %0,23 %
Öhman Etisk Emerging Markets1,06 %0,70 %

För dig som inte bara vill ha indexfonder utan gillar att experimentera lite kan alltså Savr vara billigare. Enligt tabellen ovan skulle snittavgiften om du investerade lika mycket i varje fond vara 0,96 % på Avanza och 0,66 % på Savr. Det är nästan halva avgiften.

Det bästa du kan göra egentligen, med tanke på att du är så engagerad att du fortfarande läser, är att skapa ett konto på båda och köpa dem fonderna där det är billigast. Fonder som finns hos båda är i regel billigare hos Savr, men Avanza har rätt många fonder som inte finns hos Savr, även förutom Avanzas egna. Didner & Gerge ett exempel på ett intressant fondbolag som inte finns att köpa hos Savr. Som ett exempel.

Öppna konto på Avanza Öppna konto på Savr

2 svar på ”Avanza eller Savr”

Lämna en kommentar