Avanza eller OptiAlla artiklar

En jämförelse som snackas om ofta, vem är bäst, Avanza eller Opti? Mitt korta svar är Avanza. Fortsätt läsa för att ta reda på varför.

Avanza

Emilio på Vi Ekonomi

Avgift
Utbud
Enkelhet

Slutsats

När det står mellan Avanza och Opti rekommenderar jag starkt Avanza. Detta eftersom du istället för fondrobot kan starta ett automatiskt månadssparande och få en nollprocentig produktavgift.

4.7

Först och främst, vem är jag? Jo, mitt namn är Emilio. Jag studerar ekonomi i Lund. På fritiden driver jag Vi Ekonomi för att erbjuda gratis ekonomisk kunskap av hög kvalitet på nätet.

Jag får pengar när du registrerar dig på Avanza, Opti erbjuder även samma typer av samarbeten men har valt att bara samarbeta med Avanza eftersom jag tycker att det är en bättre tjänst.

Därför är Avanza bättre än Opti

Det är såklart lite extremt att ta sån tydlig sida här i frågan om Avanza eller Opti är den bästa banken, men jag måste säga Avanza. Anledningen är helt enkelt att fondrobotar inte är min grej. Låt mig förklara varför. Så länge får du gärna skapa ett konto på Avanza, då kommer du länga med i stegen nedan mycket bättre.

Det är gratis och du gör det enkelt med Bank ID. Använd gärna länken nedan. Den öppnas automatisk i en ny flik.

Öppna konto på Avanza

Fondrobotar är inte så bra som Avanza och Opti vill få dig att tro

Som jag gick in på lite uppskattar jag inte fondrobotar så värst mycket. Dem marknadsförs som ett sätt att komma igång med ett sparande enkelt. Sanningen är dock att ett vanligt sparande inte är särskilt svårt att komma igång med, en fondrobot ger dig snarare illusionen av att det skulle vara svårt utan dem.

Vad är egentligen skillnaden mellan att månadsspara i fonder och att använda sig av en fondrobot? Den frågan ställer jag dig som läser den här artikeln. Svaret är knappt inget förutom en högre avgift när du använder fondroboten.

När man köpt sina fonder sägs det att det är bra att ungefär en gång om året ombalansera, det innebär att köpa och sälja i samtliga innehav så att proportionerna förblir ungefär som när du köpte fonderna.

Detta tar några minuter, och görs bäst ungefär en gång om året. Sätt ett larm i mobilen till nästa årsskifte när du köpt dina fonder så är du klar. Vad tjänar du då? Ja, ungefär 0,35 % i produktavgifter, årligen. Det blir rätt mycket till slut. Särskilt efter ett tag när ditt sparande förhoppningsvis växt.

Ett månadssparande hos Avanza är lika enkelt

Det är inte svårt att fixa ett månadssparande direkt hos Avanza. Har du fortfarande inte skaffat ett konto på Avanza rekommenderar jag att du gör det nu. Nedan förklarar jag rent praktiskt hur man skapar ett månadssparande på Avanza som har en produktavgift på 0,00 % utöver fondernas faktiska avgifter. Använd gärna knappen nedan så kommer vi igång med detta sparande nu en gång för alla!

Öppna konto på Avanza

Så skapar du ett månadssparande hos Avanza rent praktiskt

Börja med att registrera dig med knappen ovan. Starta sedan ett månadssparande genom att logga in på ditt konto och sedan följer du helt enkelt denna länken. Redan inloggad på Avanza. Då ser det ut såhär:

Kom igång med ett månadssparande på Avanza utan produktavgifter

Väl där väljer du helt enkelt fonder och fyller i konto samt datum. Svårare än så är det inte. För att ytterligare exemplifiera kan det till exempel se ut såhär när du är klar:

Avanzas sida om månadssparande i fyllt på ett korrekt sätt

Svårare är det inte. Så länge du loggar in någon gång om året och ombalanserar lite har du nu byggt dig en fondrobot med 0,00 % i produktavgifter. Bättre än både Avanza Auto och Opti.

Öppna konto på Avanza

Lämna en kommentar